söndag, december 30, 2007

En del av det stora hela

Vem avgör egentligen vem som kan anses vara bortskämd? Är det föräldrarna, är det övriga familjen, är det lärarna, vännerna etc.? En amerikansk undersökning visar att hela 94% av föräldrarna anser att amerikanska barn är bortskämda! Och som grädden på moset anser 55% av mamsen och pappsen att även deras barn ingår i kategorin bortskämda ungar!!!

Det är ju rätt väg att gå, eller hur? Man har insikt i att ens egna ungar behöver lite skärpning och det är det första steget att ta. Riktigt intressant är det att barn får vecko- eller månadspeng helt utan motprestationer "Undersökningen visade också att nästan 20 procent av föräldrarna gav veckopeng till barnen utan några som helst återkrav, som hjälp med sysslor i hemmet"??!! Ja, men hur knasigt är inte det?! Snacka om att ungarna lär sig att det regnar manna från himlen utan att de behöver göra ett jota tillbaka....

Som man bäddar får man ligga heter det ju....



Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med att vara bortskämd. Jag är väldigt bortskämd av mina föräldrar, både med kärlek, upplevelser och ekonomisk support om det skulle knipa någon gång. Men! Bara för att man är bortskämd och får mycket hemifrån så betyder det inte att man tar det för givet, och det gör inte jag. Och det är ju det som är den stora skillnaden. Sen när jag var liten hjälpte vi alltid till hemma, så var det bara, oavsett veckopeng eller inte.
ha det!

Anonym sa...

två lektioner i statistiskt urval skulle göra världen lite smartare..

Ett klassiskt exempel: en tidning i USA frågade sina läsare en om de skulle vilja ha barn igen om de fick leva om sitt liv, 70% svarade NEJ! häpnadsveckande eller hur..

I en undersökning därefter ställdes exakt samma fråga till ett statistiskt validerat urval, och svaret blev 90% JA!

Historiens sensmoral: think before you think

Vilket liv! sa...

Kan man verkligen skämma bort sina barn med kärlek o upplevelser?! ;-)

För mig personligen handlar bortskämdhet om att någon bara förväntar sig saker och (materiella) ting utan motprestation. Det är när saker tas för givet som det blir ett problem.

Du skriver att du har hjälpt till hemma, oavsett veckopeng - men då har du ju också lärt dig att man hjälps åt i en familj och att man då också kan få veckopeng.

Känner till flera familjer i bekantskapskretsen där ungdomar inte gör ett jota - maten står på bordet varje dag, tvätten fixas mirakulöst av någon annan, disken fixas av någon annan, sängen bäddas också av någon annan, kläder köps av någon annans pengar etc. Dessa ungdomar, är enligt min mening, bortskämda och rena kravmaskinerna! Saker och ting tas för givet och motprestation för månadspeng (studiebidraget) är uteslutet (för deras del i alla fall).