söndag, december 30, 2007

Ren och skär dumhet

Kan det bli mera svenskt än så här? Att en politiker eller språkrör kan bli vald på mantrat "Inför fler skatter i Sverige"! Grön ungdom ska snart välja nya språkrör och en utav kandidaterna, Jakob Dalunde, vill som sagt öka skattebördan ytterligare - den här gången med en köttskatt: "Han anser att miljöpartiet borde göra mer för att främja vegetarisk kost. Till exempel genom den offentliga upphandlingen av mat till skolorna. Han vill dessutom ändra skatterna. Jag skulle gärna vilja att vi subventionerade ekologisk mat och samtidigt införde en köttskatt. Men vi ska självklart inte tvinga någon att bli vegetarian".

Tror inte jag har hört något så här politiskt tokstolligt på ett bra tag och jag hoppas verkligen att det är ett riktigt dumt skämt. Nog för att miljön är en viktig fråga men att därifrån införa skatt på kött - är riktigt urbota dumt.

När det görs såna här idiotiska uttalanden finns alltid risken att man spär på politikerföraktet - att folk inte tycker att politiska företrädare lever i samma verklighet som de själva. Men det är något som Grön Ungdom själva får komma på - vi får väl se hur långt ett sånt här riktigt dumt förslag kan gå inom partiet.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, men varför är det dumt då?

Vilket liv sa...

Därför att politiker ska inte lägga sig i om folk vill äta kött eller inte! Ska låginkomsttagare inte ha råd att äta kött, eller hur är det egentligen tänkt?

Ska låginkomsttagare bli veganer eller vegetarianer - klasskillnad i vad man har råd att äta....

Blogg sa...

Du är välkommen att vara med i Bloggstafetten. Vi tänkte skicka mail till er på stafetten ibland, om du hör av dig till mig kommer du med på epostlistan. Bloggstafetten drar igång på nyårsafton.

Anonym sa...

God morgon. Det är lätt. Kött har en extremt stor klimatpåverkan och den männskliga klimatpåverkan är dålig. Desutom förespråkar mp skatteväxling och inte ökat skattetryck, kolla upp något först i alla fall.

Vilket liv sa...

Spelar ingen roll - att beskatta en viss sorts mat mer bara för att den "har en större miljöpåverkan" är helt absurt. Skatteväxling hjälper inte låginkomsttagare i någon särskild stor bemärkning - de får ändå höja matpriser.

Skatteväxling betyder (i Sverige i alla fall) att man höjer skatten lite mer ändå trots att man kanske sänker lite någonannanstans. Men i slutaändan kostar det alltid mer än det smakar ändå.

Ska vi diskutera miljöpåverkan så kan väl Grön ungdom ta efter Kinas ettbarns-politik - den ligger väl i linje med deras förbudspolitik. Befolkningstillväxten är nog ett större hot mot miljön än om vi äter kött.

Kakis sa...

Jag förstår inte vad som är så frukansvärt dumt med det! Vi lever i en värld där vi äter för mycket kött, så på något sätt måste vi få ner köttkonsutionen!

Vilket liv sa...

Du väljer själv vad du vill äta - men du har faktiskt ingen rätt att tala om för någon annan att de inte får äta kött.
Att bli vegetarian eller vegan är står var och en helt fritt att bli - men det är inget tvång.

Det finns betydlig farligare ting i världen som ger åverkan på miljön än köttätande människor.

Johan sa...

Människor har den största negativa miljöpåverkan vi vet.

Skall vi förbjuda dom istället?

Sånt trams av "anonym"!