söndag, december 23, 2007

Humanistiskt inlägg i jobbpolitiken

Förre Kd-ledare, Alf Svensson, lägger sig nu i regerings jobbpolitik genom att kritisera delar av den. Han menar att det är orimligt att begära att vissa människor ska behöva flytta från sin hemort till jobb på andra orter i landet.

När Alf pratar om att vissa människor kan flytta så menar han de runt 25-årsstrecket. Däremot tycker han att de som har kommit högre upp i medelålderna runt 50 inte ska ha samma krav på sig för de är ju bosatt och rotade på sin hemort!! "Det är väldigt lätt att säga till en 20-25-åring: sök jobb, ta jobb. För att i den åldern kan man flytta, man kan flytta till något av de expansiva områdena.- Men säg det till en 55-60- åring: sök jobb, ta jobb - i annat fall sänker vi kassan för dig. Det är inte så enkelt."

Jag kan inte låta bli att se det hela från ett litet annat perspektiv - nämligen att det då kan handla om åldersdiskriminering - gentemot de yngre. För vem säger att en 25-åring inte kan vara fast rotad på en ort med hus, familj osv. Varför är det då så mycket lättare för dem att flytta och inte för en t ex 50-åring. Det borde snarare vara lättare för de äldre att röra på sig, eller hur? De har oftast inga hemmavarande småbarn som ska byta dagis, skola m.m.

Visst kan man tycka att det hela är orimligt - det här med att behöva flytta till en annan del av Sverige för att få ett arbete. Det spelar ingen roll hur gammal man är - ett uppbrott från hemtrakten är lika tuff för alla - för alla har ju just sina skäl till att vilja stanna kvar.

Ändra gärna reglerna - men se bara till att de är lika för alla. Någon åldersdiskriminering vill jag inte veta av!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: