söndag, december 02, 2007

Ryssland på väg mot enpartistat?

De allra första preliminära siffrorna från det ryska valet har börjat komma in. Enligt Centrala valkommissionen ligger Putins parti, Enade Ryssland, på strax över 60%. Det här borde ju få varningsklockorna att klinga hos alla sanna demokrater - att ett parti nu totalt kommer att dominera duman och därmed Ryssland.

Är ryssarna redan så trötta på demokratin att de inte ens vill ge den en rimlig chans att växa till sig? "Ledaren för oppositionsalliansen Det andra Ryssland, Garri Kasparov, sade att han skulle lägga blommor vid centrala valkommissionens port "i sorg över den ryska demokratins död." Jag kan inte annat än kämpa sympati för hans aktion. Riktigt trist att den svaga demokratin inte hade krafter nog att stå emot de forna KGB-herrarna.

"Jag tror att Rättvisa Ryssland och Kommunistpartiet klarar sig över gränsen till duman, förutom Enade Ryssland. Jag tänker rösta på något av de partierna. Det är viktigt att ha en motvikt, säger Aleksej Nikolajevitj, som jag träffar vid utgången.Han tvekar först att uppge sitt namn. Som situationen är nu känns det obehagligt att öppet erkänna att man inte stöder Enade Ryssland."

Hur tänker ryska folket egentligen? Är de verkligen så hjärntvättade från sovjet-/kommunisttiden att de längtar tillbaka till enpartistaten där individen inte betydde någonting och kollektivet allt? Fast i Putins värld innebär valsegern att han och hans "klan" kan fortsätta styra och ställa.

Men vem vet egentligen vad de vill göra med makten och härligheten? Putin har suttit som president i dryga åtta år och det är fortfarande ingen som riktigt vet hur hans framtidsplaner ser ut. Han kommer absolut att förbli en maktfaktor men från vilken position han kommer att "styra" Ryssland är det ingen som riktigt vet.Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Sokrates sa...

I Ryssland röstar ca: 75% av väljarna och en då anses mindre demokratiskt än Polen samt USA där endast 50% av väljarna röstar, i bästa fall......
VAD SÄGER MAN TILL HÖGERNS NISSAR?

Vilket liv sa...

Öhhh, varifrån har du fått dina siffror på 75% valdeltagande? Det är ju strax under vad Sverige brukar ha o jag tror verkligen inte att ryssarna når upp till det.

Och hur demokratiskt är ett land som fortfarande behöver oberoende valobservatörer för att säkerställa att allt går rätt till?

Av de rapporter som har kommit in har det använts rätt så kraftiga påtryckningar för att övertyga folk att rösta på Enade Ryssland- Putins parti. Det är INTE demokrati!

Sokrates sa...

Men att förbjuda folk som snot en karamel att rösta det är ok?

Vilket liv sa...

Sist jag kollade bloggen hade jag skrivit om valet i Ryssland inte om amerikansk politik. ;.)

Anonym sa...

Haha.. Sokrates, kul.
Men allvarligt talat, hur stor andel av befolkningen som röstar är ju inget mått på hur demokratiskt ett land är, snarare hur engagerade medborgarna är.
Om vi nu ska tala om det ryska valet; Tjetjenien, 99% valdeltagande och alla röstade på Putins huvudsakliga stödparti. Fantastiskt, de måste vara så oerhört tacksamma för det där kriget...
Att Ryssland är en enpartistat torde ha stått klart för rätt länge sedan. Fast det är väl för ofint för att påpekas.

Vilket liv sa...

anonym:

Instämmer med dig.Demokrati betyder per automatik inte (tyvärr) engagerade medborgare.