tisdag, januari 08, 2008

Apoteket AB - snart ett minne blott?

Vilket jag hoppas på i alla fall! Jag har inte fattat varför Sverige fortfarande har apoteksmonopol när det är något som absolut inte behövs. Varför är det så farligt att sälja Ipren och Alvedon i ICA-butiken?

För mig är det oerhört viktigt med tillgängligheten - att kunna köpa mediciner när man behöver det och inte behöva vänta tills nästa dag eller behöva köra tvärs över stan i jakten på ett jourapotek. Strax innan jul fick vi uppsöka en jourvårdcentral då Lillen hade jätteont i munnen och hade svårt att äta eller dricka. Vi kom dit och fick jättebra vård - skulle få med oss en salva att smörja in munnen med men det visade sig att de tyvärr inte hade någon kvar. Alltså skulle vi åka till jourapoteket och hämta ut den. Lätt som en plätt - nej, inte alls - för det visade sig att det stängde om en 20 minuter och vi skulle helt enkelt inte hinna dit innan det stängde kl. 20. Och det var det enda apoteket som hade öppet i hela stan!

Det slutade med att vi åkte hem med en salva som läkaren hoppades skulle hjälpa över natten tills ett annat apotek öppnade vid 10 dagen efter. Och självklart gjorde salvan ingen som helst nytta och Lillen tjoade och var jättedålig hela natten.

Det här är bara ett exempel av många då det hade varit jättebra om t ex ICA Maxi hade fått lov till att sälja läkemedel - de stänger ju inte förrän kl. 22. Ok, att de inte sköter det här med köttfärs särskilt bra men det betyder ju inte att de kommer att strula med läkemedel, eller hur?!

Så jag säger helt klart ja tack till ett slopat apoteksmonopol och ett bättre utbud och en mycket bättre tillgänglighet. Och funkar det i Norge går det väl i Sverige också....


Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Inger sa...

Hej!
Förstår ditt dilemma som du upplevde med ditt barn den där kvällen/natten. Håller med dig om att tillgängligheten till apotek måste bli bättre, men tycker ändå att det var ganska bra att de hade öppet till klockan 20. Jag känner trots allt en viss tveksamhet till att låta dagligvaruhandeln sälja läkemedel ,ICA i synnerhet, som har visat att profit går före kvalitet och hälsa. Då gäller det att veta vad man vill ha, eftersom det säkerligen inte kommer att finnas någon utbildad personal på plats, som man kan fråga.
Det gäller också att det kan vara lönsamt att ha öppet länge för ett apotek, och att vi som kunder är beredda att betala extra för den servicen, såsom man får göra på exempelvis Statoil. Vad tror du?
Vänligen Inger