onsdag, januari 09, 2008

I Frankrike pratar man franska

Sist jag kollade levde jag i ett mångkulturellt Europa där olika språk talade och där även statliga Tv-kanaler sände på andra språk. Men nu är det slut på det - i alla fall i Frankrike där presidenten har bestämt "att den statliga kanalen France 24, som sänder nyheter både på engelska och arabiska, ska läggas ner. " Och varför gör man en sån sak då - jo, man vill helt enkelt inte att franska skattebetalare ska betala för nyhetsprogram som inte sänds på franska!!! Så enkelriktat och likriktat att man inte vet om man ska ta det på allvar eller inte.

Nu startar man istället upp en helt ny kanal - "France Monde, som ska ge en fransk syn på internationella frågor. Och enda språket som ska tillåtas är franska." Och då blir president Nicolas Sarkozy så nöjd så....trots att fransmännen är urdåliga på andra språk, t ex engelska. Tycker till och med att de är värre än engelsmännen på främmande språk...


Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem har sagt "man vill helt enkelt inte att franska skattebetalare ska betala för nyhetsprogram som inte sänds på franska!!! "?
Jag ràkade se den presskonferens (odubbad, utan översättningstext, pà FRANKSA), och vill mig minnas att det aldrig var diskussion om skattebetalare etc etc, men snarae en större omorganisation inom de statliga medierna. Mer behöver jag väl inte säga dà du tycks ha följt presskonferensen själv.
Förresten. Hur mànga spràk sänder SVT24 pà?
Putte

Vilket liv sa...

Ouch, vilken öm tå jag trampade på...;-). Det är ett trist budskap man säner när man tar bort nyhetsprogram som sänds på andra språk än just bara franska - med tanke på den värld vi lever i mångspråkig och mångkulturell.

SVT har ju korta nyhetsprogram på bl a finska, samiska. Tror även att några barnprogram sänds på finska...

Populisten sa...

Underbart nu slipper jag som inte kan franska få ta del av de löljiga fransmännens syn på omvärlden. :-)

Anonym sa...

Presidenten har alls inte bestämt någonting. Än är inte sista ordet sagt, långt därifrån. Sarkozy har inte fått något medhåll i detta FÖRSLAG, inte ens i de egna leden. Men du glömde att nämna att han ville att nyheterna skulle textas på engelska.
France24 har haft en enorm framgång sedan den startade 2006, och kommer antagligen att fortsätta med att sända på engelska eftersom det är en av orsakerna till succén. France24 kommer att ingå som en av kanalerna i France Monde, som även kommer att bestå av TV5 och Radio france internationale.
Det är nog sant att fransmännen är dåliga på språk, men språkundervisningspolitiken har ändrats, nu börjar barnen lära sej engelska tidigare än i svenska skolor! Så akta er svenskar om några år talar fransmännen engelska bättre än vi...