Jag kan definitivt hålla med om att det krävs nytänk inom arbetsmarknadspolitiken. Dels för att systemet i sig måste förändras och dels för att individen måste få ett större utrymme att själv välja vem eller vilken arbetsförmedling denne vill gå till.
Forna AMS (Arbetsmarknadsstyrelsen) har nu gått i graven och ersatts av myndigheten Arbetsförmedlingen - ny organisationsstruktur och nya namn på chefsposter osv. MEN det är ändå samma gamla chefer som sitter på sina betonghäckar....Hur nydanande är det egentligen? Inte ett smack alls utan det är snarare klubben för inbördes beundran som nu har skrotat de gamla länsarbetsnämnderna och istället skapat de nya arbetsmarknadsområdena m.m.
Det som behövs på fullaste allvar är att myndigheten Arbetsförmedlingen får konkurrera med privata aktörer på lika villkor; att den arbetssökande fritt själv kan välja vilken förmedling han/hon ska vara anmäld på.
Jag tror också att incitamentet (att coacha någon till jobb) skulle vara betydligt större utan all denna byråkrati som statliga myndigheter alltid för med sig. Byråkrati som stjäl tid från de arbetssökande.Idén om att "Arbetsförmedlare som vill ta över sin arbetsplats, och driva den i privat regi, ska kunna få statligt avknoppningsstöd" är ju riktigt bra. Varför inte? Det fungerar riktigt bra inom den privata sektorn och jag är övertygad om att det också finns blivande entreprenörer inom Arbetsförmedlingen.
Andra bloggar om: Arbetsförmedlingen, Arbetssökande, Politik, Samhälle, Ekonomi, Företag, Arbetsmarknadspolitik, Jobb,
1 kommentar:
Det största problemet är och förblir våra skyhöga skatter.
Att sossarna sen "dolde" en stor del av den, kallar den "avgift" istället och låter arbetsgivaren "betala", är bara ett exempel på hur naiva svenska folket blivit.
Det är dyrt, oerhört dyrt att anställa någon i Sverige.
Frågan är om vi orkar och kan ta tag i problemet själva, eller tvingas till det när världen springer ifrån oss..
Skicka en kommentar