måndag, januari 07, 2008

Är någon förvånad?

Jaha, säger jag bara. Enligt Arabförbundets egen utredning är det riktigt kris i utbildningsväsendet i arabvärlden. Det är till och med så illa att "46,5 procent av kvinnorna i regionen är analfabeter"!! Det kallar jag för skrämmande siffror.

Men jag är inte förvånad på något sätt. Regionen i sig är inte den mest progressiva, demokratiska och vidsynta som finns. Det visar ju dessa siffror - när närmare hälften av alla kvinnor inte kan läsa eller skriva måste det handla om diskriminering på alla nivåer i samhället.

Jag tycker inte att man kan skylla på inblandning av andra länder, på politisk instabilitet osv. Nix, till viss del handlar frågan om att männen vill ha makten över kvinnorna - den s.k hedern går före allt och man tillåter inte att kvinnor får utbildning och arbeten. Hur förklarar man annars att nästan hälften av alla kvinnor är analfabeter??!!

Den mörka outbildade tidsåldern lever kvar länge än. Och låg utbildningsnivå gör det också lättare för galenpannor att hålla folk kvar i det system som gagnar fundamentalisterna bäst. Om ingen vågar ställa frågor eller kritisera frodas ensidigheten som värsta ogräset.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta kommer inte funka. Dom kan välja på Utbildning ELLER Islam, båda dessa kan ej förenas.
Och dom har redan valt Islam, så varför är dom upprörda??

Moppe sa...

Självklart är det inte religionen som ärproblemet, det är den kulturella nivån i samhället. Skruva tilllbaks tiden 100-200 år i kristna väst och se hur likadant det såg ut (inkusive slöjor på kvinnor).

Det är gamla bondvärdringar som styr där kvinnor förtrycks så uppenbart. Och det tarväl ett par generationer att komma ikapp - räknat från dag förändringar påbörjas:
1. Manlig Demokrati
2. Kvinnlig rösträtt och egen myndighet
3. Allmän skolgång och öppna högre utbildningar
Samma tågordning som här.

Vilket liv sa...

moppe:
Håller med - fast jag vill till och med påstå att det handlar om mer än ett par hundra år tillbaka i tiden. Till och med på 1700-talet - då var det ju upplysningstiden/frihetstiden - en tid då även kvinnors utbildning sågs som hyfsat viktigt.

Arabvärlden har en mycket lång väg att gå och det är tråkigt att se att även rika länder i regionen har gjort diskriminering av kvinnor till mer regel än undantag - genom att hänvisa till religionen.

T ex Sauduarabien har en otroligt konservativ lagstiftning där kvinnor inte har så mycket rörelsefrihet - t o m Iran är bättre på den punkten. Kvinnor har inte alltid rösträtt, räknas inte som fullvärdiga vittnen i rättegångar osv.

Men det är väl som alltid - makten älskar religionen för det är genom den de kan härska.