söndag, januari 13, 2008

Vad sysslar Sverige med?

Jag har gått och funderat nu här i ett par dagar och inte kommit på hur fasiken svenska rättsväsendet är funtat! Här är några killar som är dömda för dödsmisshandel på en jämnhårig kille - de släpps ut fritt på gatan i avvaktan på att domen vinner laga kraft - och vad händer då?? Jo, de hotar och misshandlar igen!!!!

Enligt praxis vill man inte "frihetsberöva" ungdomar som man bedömer inte kommer från "social belastade familjer" eller som man bedömer inte kommer att begå nya brott tills det är dags för dem att börja avtjäna sina straff....Bara det här är ju så j-vla sjukt!! Vi snackar inte om att de har snattat i lokala ICA-butiken!!!! De har ju bokstavligen slagit ihjäl en annan människa och så släpps de ut - och fem dagar efter att rättegången är avslutat är de ute på stan igen och håller på med sattyg.

Och kan man fråga sig - hur f-n är föräldrarna funtade egentligen??? Att de inte ser till att deras ungar håller sig hemma tills det är dags att infinna sig på ungdomshemmet....Hur kan man ge ungarna frikort att ge sig ut på stan som om ingenting hade hänt....Kom inte och säg att det är svårt att hindra dem från att gå ut - de är under 18 år och alltså omyndiga och således har föräldrarna myndighetsansvar! Kan inte föräldrarna hindra dem från att gå ut får de väl ringa polis eller socialtjänst och begära handräckning! Föräldrarna är minst lika skyldiga den här gången som killarna själva!

Det är dags för det svenska rättsväsendet att kasta av sig skygglapparna och möta verkligheten. Den är betydligt allvarligare och råare än hur det var när lagarna skapades. Alltså är det dags för en skärpning av både lagar och tolkningen av dem.

Att offrets familj ska behöva riskera att möta förövarna - de som misshandlade deras son till döds - endast några dagar efter avslutad rättegång är oförståeligt. Det kanske är dags för gatans rättvisa om inte rättsväsendet tar till sig kritiken och gör helomvändning.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är dags för svenska folket att ta saken i egna händer. OM liknande händer mig eller min familj kommer jag själv att skipa rättvisa.

Vilket liv sa...

Risken finns ju att folk tappar förtroendet för rättsväsendet när en sån här sak händer (eller sker gång på gång genom olika fall).

Jag vill absolut inte ha medborgargarden men något måste ske med svenska lagstiftarna - de är alltför mjäkiga och lever inte i verkligheten som är betydligt tuffare än någonsin vågar tro.

Anonym sa...

Vad är det för fel på medborgargarden? Om inte domstolarna och polisen fungerar måste ju folk sköta detta själva.

Fredrik

Vilket liv sa...

Jag tycker inte att vi är där ännu, på långa vägar faktiskt, att vi behöver medborgargarden. För mig låter det mer som om de just nu hör hemma i Kenya eller så där polis och rättsväsende är i riktigt kaos.

Men det betyder givietvis inte att Sverige inte behöver göra något åt sina problem - för problem har vi!
Vi måste sluta vara så mjäkiga mot brottslingar och istället börja ta i med hårdhandskarna.

En reformering behövs med andra ord - omgående!