söndag, oktober 25, 2009

Feta barn idag

Hm, det sägs att antalet feta fyraåringar har minskat i landet. Det var väl en bra nyhet. Undrar vad det kan bero på? Ändrade kostvanor? Mindre snask? Inget fredags- eller lördagsgodis? Mer motion?

I allafall när det gäller godis och speciellt då förväntningar på lördagsgodis kan nog förskolorna spela en viktigt roll! Låter säkert tillspetsat för några men för mig är det en allra högsta grad en realitet.

På vår tidigare förskola - en förskola med utomhuspedagogik (ej Ur och Skur) - var barnen ute flera gånger varje dag. Man hade under vår/sommar/tidig höst samlingarna på morgnarna ute. De flesta luncher och mellanmål åts ute. Barnen fick en helt annan motion- och aktivitetsvana.

Men framförallt så sjöng man inte sånger om lördagsgodis! Japp, ni hörde rätt! På den nya förskolan sjunger man om att äta lördagsgodis! I min föräldravärld finns det inte på kartan att förskolan lär ut sånger om hur gott det är att äta lördagsgodis!

I vår familj har det aldrig varit tradition att äta godis på någon speciell dag! Och vi tänker fanimej inte låta någon förskola tuta i ungarna det heller!

Men där har ni kanske en förklaring till varför ungarna blir fetare. Kanske är det dags att se över förskolans innehåll och pedagogik?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

AF sa...

Jag tror människan utvecklas, tror vi får lättare att smälta maten vi äter, kroppen förbränner bättre och därför blir vi mindre feta.. Synd att det inte gäller amerikanerna bara ;)

Vilket liv sa...

Iofs så har ju evolutionen sin stadiga gång. Men det innebär inte att den behöver lite hjälp på traven. Sunda matvanor och livsstil överhuvudtaget kommer man nog rätt så långt med - även amerikanarna :-).