tisdag, november 03, 2009

Den ena kommer när den andre går

Nu var det dags för Radovan Karadzic att ställas inför rätta för "//... två fall av folkmord, nio krigsförbrytelser och brott mot mot mänskligheten under inbördeskriget i Bosnien 1992-1995, en konflikt som skördade över 100.000 människors liv." Det är alltså en diger läsning om onskda och konflikt. Karadzic har försökt att förhala sin inställelse i rätten genom att hävda att han måste ha mer tid på sig att förbereda sitt försvar. Men nu är det alltså slut med det - han är på sin plats i domstolen i Haag.

Dessa krigsförbrytare, Karadzic, Plavsic, Mladic osv. har blivit synonymer för serbisk nationalism och isolationism. Inte något vackert precis. Och inte heller vad serberna förtjänar.

När kriget pågick som värst under 90-talet var jag och några kollegor på min dåvarande arbetsplats involverade i arbetet för Kvinna till Kvinna. Vi hjälpte till att skramla ihop paket innehållande bl a hygienartiklar som sedan skickades ner till Bosnien. I det här kriget, precis som i alla andra krig, var kvinnor och barn oerhört utsatta. Det var brist på det mesta och för många var de här paketen oerhört betydelsefulla.

Något annat som har etsat sig fast i mitt minne är särskilt dagarna innan och efter massakern i Srebrenica - vi hade radion på dagarna i ända och följde utvecklingen. Kriget kom riktigt otäckt nära. Och när de holländska FN-trupperna retirerade och i praktiken lämnade över stan till bosnienserberna så upplevde vi alla en otrolig vanmakt. Hur kunde något sådant här egentligen få ske?

Det är på tiden att krigsförbrytare ställs inför rätta och döms för sina brott. Lagar är till för alla att följa - att mörda, våldta, fördriva och tortera är aldrig tillåtet och kommer heller aldrig att bli det. Nu är det dags att utmäta straffen för dem som tror att de står över våra gemensamma spelregler.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: