tisdag, november 03, 2009

Socialförsäkring för alla

Äntligen! Äntligen har det kommit fram svart på vitt att gravida kvinnor med graviditetsrelaterade problem har rätt till sjukpenning! Självklart har de det! Men det har inte alltid Försäkringskassan ansett! Men nu får de äntligen bakläxa från Stockholms tingsrätt.

Tidigare har det varit så att om en kvinna t ex har fått svåra foglossningsproblem under sin graviditet så har det inte alltid godkänts som skäl för sjukskrivning??!!! Va, säger jag bara! Hur korkad kan man vara om man tror att det räcker med en Alvedon för att klara sig igenom foglossning, högt blodtryck, lågt blodtryck, ryggproblem etc.

Visst, graviditet i sig är ingen sjukdom! Men den kan ge problem som medför sämre/sänkt arbetsförmåga under en kortare eller längre tid. Vad är det som gör att kvinnor förväntas utstå en sådan här svår smärtproblematik utan att ha möjlighet till sjukskrivning med hänsyn till att de "bara är gravida"??

"Domen är viktig i sin belysning av hur kvinnor i sitt vardagsliv kan bli
utsatta för diskriminering till och med från myndigheter. Det visar också hur
diskrimineringslagstiftningen kan fungera för att bryta igenom märkliga
bedömningar och idéer om vad kvinnor behöver utstå när det gäller moderskap
,
säger DO Katri Linna."


Riktigt intressant blir det när Försäkringskassan nu efterfrågar en särskild "graviditetsförsäkring". De menar att gravida kvinnor inte passar in i dagens sjukförsäkringssystem!! Hm, då kan jag ju börja fundera på om det kanske är så att det är Försäkringskassan som inte har gjort en korrekt tolkning av regelverket, eller hur? Sjukförsäkringslagstiftningen har blivit en jämställdhetsfråga - och det verkar även socialförsäkringsministerna tycka!

"//...De här kvinnorna har blivit nekade sjukpenning och sedan överklagat till
länsrätten och fått rätt. Alltså är det inte lagstiftningen som är problemet.
Ministern ser allvarligt på domen och menar att det är helt oacceptabelt att
män och kvinnor behandlas olika inom sjukförsäkringen".


"Hon ska träffa Försäkringskassans styrelse i nästa vecka. – Bemötande och
handläggning är en fråga som ligger högt upp på min dagordning, säger Cristina
Husmark Pehrsson."

Visst är jag fullt medveten om att Försäkringskassan har en lagstiftning att följa - att tolka - men det här visar ju faktiskt på att de under en längre tid har gjort en felaktig tolkning av sitt regelverk. Alltså behövs en kursändring och kompetensutveckling av medarbetare för att de ska kunna fullgöra sitt uppdrag utan att diskriminera vare sig kvinnor eller män. Sverige har trots allt en könsneutral socialförsäkringslag. Nu är det upp till Försäkringskassan att bevisa att de kan följa den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: