onsdag, november 04, 2009

Det moderna facket

Igår var en dag utanför kontoret. Jag var nämligen iväg på ett fackligt styrelsemöte hela dagen. På dagordningen stod det vanliga - som vi alltid går igenom. Men sen kommer jokern i leken - nämligen punkten Övriga frågor. Och det är här det blir riktigt spännande. Det är där debatten egentligen tar sin riktiga början. Vi diskuterar och bollar idéer och tankar med varandra. Tar hjälp av övriga styrelsen i att finna svaren på de svåra frågorna.

Just nu diskuterar vi oerhört mycket kring kommande lönerörelse men också hur vi ska få till en bra samverkan tillsammans med arbetsgivaren. Det är ju samverkan som är A och O för att få verksamheten att flyta på bra. För mig som fackligt förtroendevald är det självklart att ha medlemmarnas och verksamhetens bästa för ögonen. Det ena utesluter inte det andra! För att uppnå det här är det viktigt att man kör med öppna kort, eller hur? Att de berörda vet var vi står någonstans och med vilket mandat vi har att agera med. Att vi alla drar åt samma håll och inte står och dragkampar och lägger krokben för varandra!

Men ibland blir jag fundersam. Arbetsgivaren kör sitt eget race och det här med samverkan verkar mer som ett måste och ett otyg än något som man ser nyttan med. Resultatet av det här blir gnissel i maskineriet och irriterade medarbetare. Inte bra, eller hur?!

Sverige har ju en unik modell - kollektivavtal - staten lägger sig inte i - och då är det viktigt att förvalta detta väl. Annars finns det risk för att det blir "franska bönder" metoden här också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: