tisdag, april 06, 2010

Det finns inga sjuka - bara arbetslösa

Tänk vilken bra idé egentligen! Att helt enkelt avskaffa de sjukskrivna och istället dölja dem i arbetslöshetssiffror. Sjutton också, varför har ingen annan kommit på det tidigare? Då hade Sverige helt klart haft lägre sjuktal än de flesta andra OECD-länder (och istället högre arbetslöshetssiffror). Men vad gör det, för vem bryr sig egentligen om höga arbetslöshetssiffror - det har ju nästan alla EU-länder i alla fall. Inget nytt där inte.

ALLA, i stort sett utan några som helst undantag, ska över till Arbetsförmedlingen efter att deras dagar tagit slut hos Försäkringskassan. De enda som tillåts slippa AF är de som är inlagda på sjukhus, uppvisar suicida drag eller där det finns risk för allvarlig försämring. Tufft, eller hur?!

Alltså spelar det ingen roll om personen ifråga inte är medicinskt färdig rehabiliterad, t ex avvaktar ryggoperation, eller har en pågående medicinsk behandling som gör att personen av sin läkare ej bedöms stå till arbetsmarknadens förfogande. Rena Moment 22 för individen. Hela den här så kallade socialförsäkringsreformen sätter många (oskyldiga) människor i svåra situationer som de inte kan hantera.

De allra flesta människor vill hellre inget annat än att ha ett arbete att gå till. Men där måste man också titta på om det handlar om arbetsförmåga eller sysselsättningsförmåga - två helt skilda saker! En del människor kommer heller inte upp i hel arbetsförmåga - vilket kanske bevisas genom arbetsträning och/eller andra tester. Är det inte då dags för Försäkringskassan att visa ödmjukhet inför de experter som gör dessa bedömningar?

Problemet för den här så kallade reformen är att den är ett hafsverk! Den är illa genomtänkt och illa genomförd. Den går inte i takt med vare sig Arbetsförmedlingens regelverk och dess specialister och den går heller inte i takt med Försäkringskassans regelverk och förordningar. Den som betalar priset för det här är den enskilde individen, dvs du och jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: