fredag, april 09, 2010

Euro trash


Det är glädjande nyheter att höra att fler svenskar än någonsin är emot införandet av Euro som valuta i Sverige.
"Mer än hälften, 55 procent, skulle rösta nej till euron i en folkomröstning i dag, visar mätningen." .../ tror det hänger samman med eurozonens ekonomiska och finansiella problem de senaste månaderna."

"Flera länder i unionen är i en prekär och allvarlig statsfinansiell situation med stor osäkerhet om den framtida politiken och ökad risk för spridningseffekter", skriver Robert Bergqvist, SEB."

"Kriserna de senaste två åren har blottlagt systemsvagheter som måste åtgärdas för att euron ska återvinna trovärdighet och stabilitet", tillägger han.

Att flera länder har gått sin egen väg och struntat i de regelverk som finns gör helt klart att folk inte vågar satsa på ett så osäker kort som Euro-valuta. En tanke som slagit mig är - tänk om:

1) Sverige infört Euron,
2) följer regelboken som alltid (för Sverige vill alltid vara bäst i klassen oavsett om det drabbar de egna medborgarna så måste vi ha en tjusig fasad),
3) andra länder bryr sig inte om regelverket utan kör sitt eget race med den följden att helt plötsligt har vi olika spelplaner framför oss,
4) när (observera inte när utan om) det går åt pipsvängen så får Sverige ändå vara med och betala för de andras kalas,
5) dessutom blir det inga konsekvenser för de länder som tabbar sig (kan det kallas för bedrägeri då de fullt medvetet undanhållit eller räknat om sina budgetunderskott?),
6) Sverige står där med en sämre valuta (Euron) som tappat i värde och anseende och en befolkning som är förbannad för att dess regering alltid ska vara Bror Duktig till varje pris som helst.

Jag tror kort och gott att Sverige har tjänat bra på att stå utanför Euro-samarbetet - även under den här tuffa finanskrisen. Det kan inte ens den mest inbitna Euro-vän förneka. Inte ens från industrivärlden hörs alltför högljudda protester mot att Sverige väljer att stå utanför!

Låt Euro-zonen storstäda sin egen soptipp och låt de länder som på fullaste allvar VALT att inte följa regelverk för Euron få ta konsekvenserna av sitt handlande.äs även andra bloggares åsikter om , Ekonomi, , , , , ,

Inga kommentarer: