torsdag, juni 24, 2010

Kvinnovåld är en samhällsfara

Ännu ett mord har begåtts - ännu en kvinna har bragts om livet. Det är fruktansvärt att det fortfarande år 2010 inte har skett en förbättring eller förändring i mäns attityder och beteende mot kvinnor. Att det fortfarande är så vanligt som det är med kvinnomisshandel med dödlig utgång.

Vad är det som gör att män tar sig friheten att misshandla en kvinna? Är det för att de inte får som de vill? Är det för att kvinnan vill avsluta relationen och att detta inte accepteras? Är det helt enkelt så att män fortfarande fostras till att ha makt och att vara dem som ska styra och bestämma?!

Det är dags att börja statuera exempel - att se över rättssystemet. Män som misshandlar och dödar kvinnor är inga goda förebilder för någon - allra minst för sina barn. Skärp straffen och höj skadestånden rejält! Det SKA inte vara ok att förnedra, misshandla och mörda kvinnor.

Idag lever vi i ett jämställt samhälle där vissa (läs: männen) är mer jämställda än andra (läs: kvinnor) - det kan inte längre accepteras utan det måste till en förändring. Jag tror inte att det hjälper med bara information och diskussioner i och om ämnet jämställdhet och lika värde. Vi måste också i ord och handling visa att när övergrepp begås kommer detta att straffas hårt. Vi måste sluta att dalta med dessa gärningsmän - de har trots allt gjort sitt val - att misshandla, våldta, mörda. Då får de också acceptera att samhället fördömer och straffar dem.Läs även andra bloggares åsikter om Brott, Kvinna, , , , ,

3 kommentarer:

Orolig man sa...

Ja, det är sannerligen så man börjar bli orolig över det egna släktet. Håller med om mycket du säger, våldet säger ju en hel del om utövaren fast det går utöver någon annan. Tankarna går med lätthet till när Birger Jarl utlyste kvinnofrid för 700 år sedan. Hur långt har vi kommit sedan dess?

Anonym sa...

Hur vet du att det var en man som mördade henne? Det hela är rätt oklart..

Vilket liv! sa...

Orolig man:
Ja, det finns helt klart skäl till att börja fundera över vart vi är på väg i samhället. Våld mot kvinnor och barn ökar - enligt polisens egna uppgifter och också enligt uppgifter från BRIS. När är det nog? När ska samhället - du o jag, politiker och myndigheter - säga ifrån på skarpen?
Som du säger - kanske dags för en ny utlysning av kvinnofrid?!