tisdag, juni 29, 2010

Världens knäppaste Kim

Nu drar det ihop sig till en politisk rafflande valslutspurt. Skulle man ju kunna tro. Om det inte vore för att landet är Nordkorea. Det knasigaste landet i världen. Med världens knäppaste Kim som boss.

Spekulationerna om vem utav Kims barn som ska överta makten i världens knäppaste land har pågått under lång tid men nu verkar det alltså vara avgjort vem som har avgått med segern. Redan i november 2007 skrev jag ett inlägg angående landets politiska efterträdare och då verkade det som om mellansonen hade de bästa oddsen.

Det hela är ju lätt förvirrande egentligen. Landet har en död statschef, Kim Il-Sung, vars son, Kim Jong-Il, nu är landets officielle ledare och som nu kommer att lämna över till tredje generationens Kim, nämligen Kim Jong-Un, som är den yngste sonen.

Nordkoreas kommunistparti ska hålla ett viktigt och sällsynt möte för att fastslå vem som kommer att bli landets nästa Kim, f´låt Ledare. Tronarvingen, Kim Jong-Un, har i avvaktan på det här mötet tydligen jobbat som parlamentsledamot - invald från valkrets nr 216 som anses vara vikt åt mycket framstående personer!
"Andra tecken som sydkoreanska underrättelsekällor berättar om är att sånger och dikter till Kim Jong-Uns ära nu sprids iNordkorea, signaler om en begynnande personkult lik den som sedan länge finns kring Kim Jong-Il och dennes avlidne far Kim Il-Sung. Exempelvis uppges skolor nu lära eleverna en sång vid namn "Fotsteg" som glorifierar Kim den yngre."
Helt klart makabert! Men vad kan man egentligen förvänta sig av ett land där galenskapen styr.

Det som är fascinerande är ändå att Kims barn har gått i västerländska skolor, pratar flera språk och kan därmed sägas vara välutbildade. Har de tagit några som helst intryck av sin tid utomlands? Kan det här vara till fördel för de stackars nordkoreanerna - att deras kommande högsta ledare har sett och upplevt en annan värld än de själva? Eller är det rent krasst så att Makt är så oerhört mycket viktigare för Kims familj än något annat?

Nåja, än är inte allt spikat och klart. I världens knäppaste land kan vad som helst hända - när som helst.


Läs även andra bloggares åsikter om Nordkorea, Kommunism, , , , ,