tisdag, juni 08, 2010

Vem trodde egentligen något annat?

Jag borde inte förvånas men jag gör det ändå - varje gång det sker. Varje gång en svensk företagsledare går ut och aviserar nedskärningar inom svensk industri till förmån - ja för vaddå egentligen? En illa underbyggd plan som visar på att det är billigare och bättre att flytta jobben till u-länder som Kina än att ha dem kvar i Sverige. Man pratar om hållbar utveckling och om hur mycket bättre det är för företagen på alla sätt o vis.

Det man glömmer är att man förlorar kompetens. Att det tar lång tid att bygga upp en R & D som är värd namnet. Att man förlorar trovärdighet och lojalitet. De här faktorerna är svåra att mäta i pengar men att de är värda mycket - det vet man med sig men så länge det inte sitter en prislapp på detta så låtsats man som om det regnar. Man hoppas på att paraplyet ska hålla istället för på bättre väder.

Men som alltid så är det de höga cheferna som pekar med hela handen och pratar om visioner och företagsstrategier. De låter som om de visste "Sanningen" och de får hållas så länge det går bra. Men så fort man börjar ana en lätt bris - en antydan till storm så försvinner de fortare än kvickt och låter någon annan städa upp deras röra. Företagen kommer fram med nya "winning strategies" och vill inte kännas vid det som varit. Det är väl egentligen rätt så smart - för vem vill egentligen associeras med (en) förlorare? Att hela den här utflyttningsstrategin var ett enda urbota dumt påhitt eller experiment!

Ett klockrent exempel är ju faktiskt de företag, te x ABB, som hysteriskt hakade på trenden att flytta ut svenska jobb till Kina! Sverige förlorade oerhört många industrijobb, både ingenjörsjobb och "blue-collar-jobb" som trist nog aldrig lär komma tillbaka. Jag kan inte förstå att dessa "Einsteins" inte fattar att det är bara just nu och väldigt tillfälligt som lönekostnaden är mer eller mindre gratis i Kina. Det kommer självklart inte att vara det särskilt länge till.

Man kan ju se det som ett introduktionserbjudande - alltid bästa priset till att börja med för att få en bra kundkrets. När sedan denna är stadig - och kanske till och med växande - så höjer man priset till ordinarie. Eller hur?! Det är ju då det går till! Och det är ju precis det som sker nu - mindre än två år efter att t ex ABB och ett flertal andra stora företag lade sina varsel och flyttade en hel del av sina jobb till Kina. Kortsiktigt tänk lönar sig aldrig - inte ens i företagsvärlden.

Nu har vi en del av facit i hand - lönerna är på väg upp, och det rejält, även i Kina. Det är klart att de kinesiska arbetarna vill ha en bra lön för sitt arbete, eller hur? Precis som alla andra! "Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik, har efter en rad uppmärksammade självmord bland arbetare gått ut med lönehöjningar på först 30 och senare 70 procent."

Så nu funderar man på vad man ska göra istället och här är lösningen:
" En annan variant är att ersätta arbetare med robotar. Grundaren Terry Gou antydde under Hon Hais bolagsstämma i Taipei på tisdagen att bolaget tittar på möjligheten att flytta en del produktion från Kina till automatiserade fabriker i Taiwan — alltså att ersätta de kineser som blir allt dyrare i drift med maskiner som blir allt billigare."

Guldyran med billig arbetskraft är mer eller mindre över. " Experter anar ett paradigmskifte för näringslivet som helhet, när nu de senaste årtiondenas låglönejakt ser ut att sluta i en kinesisk återvändsgränd; det finns inga ännu mer fjärran, ännu billigare länder att flytta till.

–- Lönehöjningarna sätter press på andra företag som fortfarande avnjuter Kinas billiga arbetskraft. Eran med billig kinesisk arbetskraft är över, säger Mars Hsu, analytiker vid Grand Cathay Securities i Taipei".

Jag undrar vad nästa drag blir i kampen om den billiga arbetskraften - inblandning i politik, kväsning av fackföreningar, hårdare diktatur etc. Insatserna är höga och utgången oviss men det är ett spel vi måste spela och som vi inte har råd att förlora.





Läs även andra bloggares åsikter om Arbetsmarknad, Löner, , , , Företag,,


2 kommentarer:

Dr Evil sa...

Diktatur och kväsande av dom stackars fackföreningarna ?

Tja, kan det inte vara så enkelt att robotarna tar över.
Politikens och fackens inblandning i detta skulle då bli som när Jacquard uppfann den automatiska vävstolen.
Detta uppskattades inte av dom som blev av med arbetet.

Vilket liv! sa...

Det är att göra saker och ting för enkelt för sig! Syftet med att flytta produktionen till u-länder är ju för att företagen vill betala så lite som möjligt i lön - inte för att höja kvalitén.
Nu när t ex kineserna inte vill låta sig utnyttjas längre utan kräver högre löner så har företagen blivit inträngda i ett hörn som de inte vet hur de ska ta sig ut. Vart ska de flytta härnäst?

Allt kan inte ersättas med robotar - någon måste ju sköta dessa också - till bra löner.