fredag, augusti 06, 2010

Hiroshima och Nagasaki - augusti 1945

är namn på de två städer som alltid kommer att förknippas med atombombning. Fruktansvärt dåd och ett fruktansvärt lidande till följd. Man vet fortfarande idag inte riktigt hur många som föll offer för bombningarne, vare sig direkt eller efteråt. Man vet bara att det var oerhört många som gick under i förödelsen i augusti 1945.

Jag får skrämselhicka när jag läser att det finns människor och länder som vill skaffa sig kärnvapen för att kunna hota eller använda dessa för sina egna syften. Tänk tanken om det faktiskt är så att länder som Nordkorea och Iran har tillgång till egna kärnvapen....Dessa länder som är så långt ifrån demokratiska och öppna och villiga till diskussion med världssamfundet man kan komma.

Jag stöder heller inte att de så kallade stormakterna har kvar sina kärnvapen utan självklart ska dessa vapen också skrotas - å det snaraste. Världen är och kommer aldrig att bli säker så länge dessa bomber finns att tillgå. Om vi vill ha en bättre värld så måste vi börja kommunicera med och respektera varandra.

Ibland funderar jag på hur vi ska komma tillrätta med våra (ibland) oerhört stora olikheter. Ska vi fortsätta dialoga med varandra eller ska vi bara ignorera varandra och låta de olika staterna leva sina egna liv. Jag menar, hur mycket energi ska vi lägga ner på att försöka få diktaturer att bli demokratiska? Är det inte bättre att undvika att ha något att göra med varandra och istället satsa på dem som man kommer bättre överens med? Lite grann av att skippa dem man inte gillar och istället satsa mer på sina vänner?

Jag kastar ut frågan och mina (kanske inte helt genomtänkta) tankar till er därute. Jag är helt övertygad om att era tankar och idéer representerar en intressant mångfald som jag (och andra) gärna tar del av.Läs även andra bloggares åsikter om Kärnvapen, Hiroshima, , , ,

4 kommentarer:

Kaibigan sa...

Tekniken att göra kärnvapen finns och kommer alltid finnas, spelar ingen roll om de skrotas. Bättre att hyffsat stabila länder har dem än att religiösa fanatiker har dem.
Vad gäller Japan tycker jag deras nationella självömkan är patetisk. De startade trots allt flera överfallskrig på sina grannar, hade koncentrationsläger i Kina, använde koreanska kvinnor som sexslavar etc. De anföll Kina redan 1931, USA hade utkämpat ett världskrig sedan 1941. Visst, bomberna drabbade oskyldiga, men allierade värnpliktiga som skulle utföra invasion är också oskyldiga. Jag tycker japanerna ska gråta över Nanking, där de mördade 250 tusen kineser på 2 veckor, bla genom att sticka ihjäl dem med bajonetter, de mördade 20 tusen kineser i Singapore vid invasionen där, det kan de också gråta över.

Vilket liv! sa...

En skugga faller givetvis också över Japan som har sin del "krigsbrott".
Jag tror ändå att kärnvapen är något som ska skrotas och förpassas till historieböckerna. Om dessa, mot all förmodan någon gång, skulle komma till användning blir effekterna än mer förödande idag än 1945.

Martin sa...

@Kaibigan
Att Japans militärs (om än i många fall förkastliga) beteende i Kina och andra delar av Asien på något sätt skulle kunna rättfärdiga USAs massmord på civila i Hiroshima och Nagasaki är en fullkomligt absurd idé. Om någon slår dig på käften går du då till din största och starkaste polare och skickar denne på att misshandla förövarens barn och familj?! "Han slog ju fööörst!"-argumentet kan vi väl alla komma överens om hör hemma i sandlådan och inte i diskussioner om krig och världspolitik.

Kaibigan sa...

Martin, världskrig är mer komplicerat än en smäll på käften. Med ditt resonemang omöjliggörs militärt försvar. "Varför stoppade ingen Hitler?" säger många. Har du någon fiffig idé hur det skulle gjorts, utan att göra 1:a världskriget ogjort eller att utesluta våld?