tisdag, augusti 02, 2011

Grottbesök


Nu när vi är i Kroatien på lite solsemester så har vi också nära till Slovenien där vi av tidigare erfarenhet vet att det finns massor av saker att göra och uppleva. Vi är inte alltför pigga på att bara sola och bada utan vill även uppleva, se och göra saker och ting på vår semester.

Jag har flera gånger tidigare besökt Postojnagrottan i Slovenien som är helt fantastiskt. När jag var liten var det i stort sett tradition att åka dit varje år. Nu har jag inte varit där på många år och både jag och min man tänkte att nu ungarna är stora nog för att uppskatta ett besök där. Det blev kort sagt succé.

Lillan tyckte det var mycket läskigt och spännande på en och samma gång. Lillen däremot gick omkring och sa "wow" och "titta där" stup i kvarten. Det är en häftig och nästan lite överväldigande upplevelse att besöka grottan. Den är ofattbar stor och tågresan på två kilometer gör att det känns lite som att åka in i det okända.

Efter besöket vid Postojnagrottan ville vi också titta på Predjama Castle som ligger ca 10 kilometers bilväg från Postojna. Under åkturen dit hann ungarna tyvärr somna och vi kikade som hastigast upp mot slottet från parkeringsplatsen. Det vi såg fick oss verkligen att vilja åka dit igen för att se både grottan och slottet.

Vi har för några år sedan också besökt Škocjangrottan vilket även det är en mäktig upplevelse. Det är inte lika många turister som har hittat dit vilket gör att det känns mer outforskat. Båda grottorna är med på UNESCOS världsarvslista vilket ger en fingervisning om hur stora och vackra de är. De är med andra ord väl värda ett besök!


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Inga kommentarer: