söndag, juli 29, 2007

Jag vill ha jämställdhet och rättvisa

Det är väl fullt rimligt att tro att vi alla är lika inför lagen och olika myndigheter oavsett vilka vi är; män eller kvinnor. Så naiv var jag också fram till för ett par år sedan. Det hela började när jag var gravid med mitt första barn och fick svåra problem med ryggen. Jag förtydligar ---en gammal ryggskada förvärrades rejält av graviditeten!!! Jag hade självklart en diskussion med både barnmorska och läkare om det här och fick akupunktur som lindrade det hela lite, som gjorde att jag inte behövde använda kryckor och som gjorde att jag faktiskt kunde stå på benen.

Men var det här solklart för Försäkringskassan? Inte, alls! Jag fick ha ett par långa samtal med handläggare som skulle ha in tidigare intyg på att jag hade ryggproblem och sedan skulle det konsulteras med specialist på FK. Dessutom fick jag höra av dem att graviditet inte är någon sjukdom! Men hallå!!!!!! Det är klart att det inte är MEN det kan ge olika slags smärtor/svårigheter som garanterat hade gett en godkänd sjukskrivning om man inte hade varit just gravid!!!! Rena rama könsdiskrimineringen!!!!

Claes Borgström, JÄMO, har nu bestämt sig för att stämma Försäkringskassan och jag hoppas innerligen att de vinner. Det är dags att börja behandla kvinnor jämställt och rättvist och sluta se dem, som i ett det här fallet, som andra klassens medborgare. Till och med när Länsrätten ger kvinnor rätt så hävdar ändå FK att de inte har könsdiskriminerat utan säger

”Vi kan ha fel – men det är inte könsdiskriminering”

Ole Sättergren, vikarierande chef för Försäkringskassans sjukförsäkringsavdelning, säger att Försäkringskassan inte fattat könsdiskriminerande beslut, men han säger också att Försäkringskassan är intresserad av vad domstolen kommer att säga. – Vi behöver vägledning. Det finns anledning att titta vidare på hur vi behandlar den här typen av ärenden.Ole Sättergren anser inte att domarna i länsrätten är belägg för att det skulle handla om könsdiskriminering.– Vi kan fatta felaktiga beslut av olika skäl, som inte är könsdiskriminering."

Behöver det sägas så mycket mer??!!

Inga kommentarer: