fredag, augusti 24, 2007

Kan du inte förtjäna ditt levebröd - kan du lika gärna dö

eller hur hon nu uttryckte sig. Tankarna går helt klart osökt till nazi-tiden och deras mord på handikappade och andra icke-önskvärda människor.

Hur kan någon människa i dessa tider ens tänka i dessa banor är skrämmande. Vad kommer härnäst - avrätta alla som ska pensioneras så slipper samhället betala ut pensioner, eller vadå?

Jag hoppas verkligen inte att den här kvinnan jobbar som sjuksköterska idag utan att hon fick avbryta studierna utan att få slutbetyg. Samhället måste absolut ta avstånd från sånt här på en gång.

6 kommentarer:

Skuncke sa...

Ja, i Sverige har man ju det senaste 30 åren eliminerat över en miljon friska barn och ingen verkar reagera. Massaborterande av friska är ok men att abortera mongoloida och blandras helt moraliskt förkastligt. Sverige är ett bisarrt land.

Vilket liv! sa...

Att jämföra aborter, dvs frihet och självständigt val för kvinnan, med att mörda levande människor är bara urbota dumt.

Om jag inte minns rätt så stod Nazi-Tyskland för liknande tankar och idéer att det var helt rätt att mörda redan födda barn (och vuxna) som hade något slags funktionshinder eller var av blandad härkomst.

Håller dock verkligen med dig om att Sverige är ett bisarrt land när folk har såna åsikter som du!!!

Anonym sa...

Farligt att slänga moralfloskler omkring sig, som att aborterade foster inte är levande människor. Juridiskt finns det visserligen en omdebatterad (och inte alldeles klar gräns), men medicinskt är vetenskapen totalt splittrad. Abort i 18 veckan av ett friskt foster är alltså helt ok medan det är absolut förkastligt att döda ett förtidigt fött barn med funktionshinder?

Det måste vara skönt att leva i en värld där allt är svart och vitt. Hur hittar jag dit?

Vilket liv! sa...

I det landet har vi rätten till fri abort, vare sig du vill eller inte!

Blogposten handlade om en sjuksköterske elev som vill avliva redan födda (inte nödvändigtvis för tidigt födda) barn som hade funktionshinder.

Om du vill leva i ett värld där allt är svart eller vitt så går det alldeles utmärkt - i USA - med en (sjukt och tyvärr) stark anti-abort lobby och dessvärre starka lobbyister för dödsstraff.

Jag menar att det är farligt att börja klassa levande människor efter hur väl de passar in i "mallen" - eller hur väl de kan tjäna sitt eget levebröd.

Jag arbetar själv med funktionshindrade människor och att se deras livsglädje och styrka i livet är en verklig gåva!

Anonym sa...

Vilket liv: Jag tror både skuncke och palle precis som du tycker att tanken på att avliva funktionshindrade mm är avskyvärd. Men abortfrågan är faktiskt inte så lätt som vissa vill göra den till.

"Det är kvinnans kropp, hon måste ha rätt att bestämma över den"... men barnets kropp då, barnet som inte har möjlighet att försvara sig eller säga sin mening... när blir det ett barn egentligen? Är det först när det kommer ut ur kvinnans kropp som det är ett barn? Men om det hade kunnat födas en vecka tidigare fullt levnadsdugligt? Går gränsen när fostret är så pass utvecklat att det skulle klara sig utan mamman? När är det isåfall? Med dagens sjukvård kan barn överleva en mycket tidigare födsel än de hade kunnat för 50 eller 100 år sen, betyder det att gränsen för när fostret blir ett barn/individ/människa har flyttats? Men det är väl fortfarande samma foster/barn vi pratar om? Tänk om vi om ytterligare 50 eller 100 år kan ta hand om barn som lämnar livmodern ännu mycket tidigare, flyttas gränsen igen då? Det är väl fortfarande samma foster vi pratar om?

Det är ingen lätt fråga, och det enda som faktiskt är helt svartvitt i sammanhanget är detta: Är ägget befruktat eller inte, ja eller nej. Har det skett som gör att det utan annan yttre påverkan än värme och näring växer till ett barn, eller har det inte det. Om det är gränsen vi borde använda kan inte jag svara på, men det _är_ den enda gräns som faktiskt är glasklar.

Vilket liv! sa...

Jonas:
Jag citerar från "Swenglishmans" blog: "When a sperm fuses with an egg and begins to divide it is not an innocent human being, it's just biology. I don't see how you can expect to offer the same rights to a collection of cells as you do to a full grown person."

Och återigen: blogposten gällde en sjuksköterske elev som ville låta avliva redan födda handikappade barn. Det har ingenting med rätten till abort att göra!!!!!