söndag, augusti 12, 2007

Polygami = nygammal företeelse???

Ibland kan jag inte låta bli att förundras över vad kärleken gör med oss. Den drabbar oss oftast som ett blixtnedslag och den är ibland så stark att den kan "flytta berg". Vi kan till och med göra saker som går emot vår egentliga övertygelse för att leva med den vi älskar.

Läste en mycket intressant artikel i SvD om en dansk/svensk kvinna "kvinnosakskvinna" som blev sååå kär att hon accepterade att bli tredje hustru, alltså att leva i polygami i Senegal. I det här fallet hade hon ju dock förmånen att delvis bo kvar i Danmark under delar av året. Men majoriteten av alla kvinnor i polygama äktenskap har inte den lyxen utan lever i det hela tiden, dygnet runt, året runt.

Jag har svårt att acceptera polygami för i ett sånt förhållande är det ju alltid kvinnorna som försakar och förlorar något. Det är ju inte på något sätt jämställt eller jämlikt mellan könen. Kvinnan är den stora förloraren och hon har inget att säga till om när maken skaffar en ny hustru. Hon måste bara acceptera situationen.

Det finns ett par politiska partier som tycker det är OK med polygami och vill göra dem lagliga men jag tycker att det är helt galet att ens tänka tanken. Ska vi verkligen acceptera något så bakåtsträvande som polygama äktenskap där en man kan ha flera fruar??? Ska man verkligen tumma på kvinnors och barns rättigheter?

17 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner en tjejj som skaffade sig två karlar. Hon var ung - de var äldre. Se där - hur det kan gå!

Anonym sa...

Jag känner många polypersoner. De flesta av dem är helt vanliga svenskar. Det partierna är ute efter är jämlikhet för de som på jämställd nivå vill kunna välja sina relationsformet; inte enbart folk med religiösa skäl.

Vilket liv! sa...

Svartsjuka är en del av den mänskliga naturen och särskilt när man delar någon man älskar med någon annan. Jag tror inte på ett lyckligt slut när det är flera parter inblandade.

Anonym sa...

Svartsjuka är någonting naturligt, men det är inte någonting som bara finns där. Vet man varför man är svartsjuk så är det en känsla man kan arbeta med, precis som alla andra. Kommunikation och respekt är a och o i ett förhållande. Med fler parter inblandade blir det givetvis mer komplicerat - men om alla tar hänsyn till varandra (vilket tyvärr inte är fallet i de relationer SvD nämner) så behöver svartsjuka inte vara ett problem.

Vilket liv! sa...

Jag har svårt att se hur det skulle fungera bra om man t ex har barn i ett polygamiskt förhållande, att rättigheter/skyldigheter och rättvisa skulle fungera bra. Tror att det lätt skulle uppstå favoritskap m.m., att det inte är hållbart och fungerar i längden.

Anonym sa...

Självklart ska man kunna gifta sig religiöst o civilt med hur många som helst, män o kvinnor om vartannat i jämlikhetens namn. Att diskrimera den påtänkta 5:e hustrun/mannen kan inte komma på fråga. Frågan är väl då om de också är gifta inbördes, måste fråga en jurist om detta, hur blir arvsgången ? Eller är de bara sambos ? Vad gäller ? Här krävs en utredning, vad sysslar Schyman med ?

Anonym sa...

de största förlorarna är nog barnen...

Unknown sa...

Jag skulle itne tro att barnen är de som drabbas så länge inte svartsjuka leder till för mycket bråk. Fler föräldrar som tar hand om en kan nästan bara vara positivt.

Anonym sa...

Polygami är ingenting för mig, det är ett som är säkert. Dock är det väl alldeles självklart att det skall vara tillåtet? Tillåter vi homoäktenskap får vi väl för tusan tillåta polygami också! Det roliga är att samma människor som talat sig varma för homoäktenskap nu kommer att kämpa med näbbar och klor mot polygami. Fram med popcorn, detta skall bli skoj!

Anonym sa...

Skall bo i Utah ett år, där de har en historia av polygami inom Latter Day Saints kyrkan, som dock officiellt övergivits, men förekommer på marginalen, kolla tex 'Hildale'. Gjorde därför lite studier i ämnet. Det förefaller göras en klar distinktion (åtm. i engelskspråkiga källor) mellan polygami av traditionellt hierarkiskt/patriarkalt slag och polyamori som är en mer modern/liberal variant där samtliga inblandade är med på det hela på jämlika villkor.
Polygami tycker jag knappast skall främjas, däremot är väl polyamori mellan myndiga svårt att förhindra. Mer tveksamt om det skall stödjas i lag, och hur lämpligt det är när barn är med i bilden.

Anonym sa...

Om man ändå vill försöka förstå polygami av den klassiska sorten, så är det i så fall i gammaldags samhällen där äktenskap inte har så mycket med kärlek utan mer med försörjning att göra och där arbetsuppgifter är strikt uppdelade mellan könen.
Om det då finns mycket fler kvinnor än män, tex pga krig, kan polygami vara 'rationellt'. Om så inte är fallet år risken att en del män blir över, sök tex på 'Utah lost boys'. Men, det problemet finns ju även i Indien och Kina; kanske skulle relationer med flera män per kvinna var något för dem ...

Vilket liv! sa...

Jag delar uppfattningen om att det är skillnad på polygami och polyamorösa förhållanden. Det ena står för (min åsikt) för äktenskap som inte alltid ingåtts av kärlek, det andra står för fria val som människor gjort.

Det är klart att det alltid är positivt om barn har ett stort nätverk runtomkring sig, "...det krävs en hel by för att uppfostra barn...".
Men det betyder inte att jag tycker det är ok med månggifte då det alltid är kvinnan som är den stora förloraren.

Anonym sa...

Månggifte, att en man kan ha upp till 4 fruar, i Islam är först o främst till för att man ska kunna hjälpa varandra. Ex om en kvinna blivit änka och hon inte kan försörja sej, så kan en man "ta henne under sina vingar", och ja visst, då ingår andra äktenskapliga "förmåner" oxå.. Men det finns till för att kunna hjälpa kvinnor från fattigdom och eventuellt prostitution för att de ej kan försörja sej.. Sen om en man ska ha 4 fruar, då måste han behandla dem EXAKT rättvist. De får inte bo tillsammans, de ska få lika mycket kärlek, saker, han ska behandla deras barn exakt lika. För om en man gifter sej med en änka och hon har barn, då är de nu oxå hans barn.. Så för att mannen ska ha denna rättigheten måste han kunna ta hand om ansvaret oxå. Klagar hans fruar så har han gjort fel, och kommer dömas hårt efter det.. Så om en muslimsk man vill han ha mer än en fru, då är det mer som krävs av honom än vad man kan tro !

Anonym sa...

Kärleken är väl ok. Det värsta i artikeln tycker jag var när den vita kvinnans "extrabarnbarn" blev könsstympad, vilket gjorde att hon nästan övervägde att flytta hem till Danmark, men sedan bestämde sig för att hon får acceptera sederna och leva med det.
Personligen skulle jag aldrig kunna leva i en familj där familjemedlemmar könsstympas.

Anonym sa...

Senegal har inte polygami, de har polygyni.

Vi som förespråkar polygami i Sverige gör det utifrån en devis om att de som är inblandade i en kärleksrelation själv måste få bestämma ramarna - och samtidigt kunna få ett rättsligt stöd för exempelvis efterlevande och barn.
Det har inte vi som lever polyamoröst idag.

De partier, föreningar och ungdomsförbund som står förespråkar månggifte gör det också utifrån jämnställd polygami, inte utifrån polygyni (en man och flera kvinnor) eller polyandri (en kvinna och flera män).

Anonym sa...

Sett at det er et polyamorøst forhold med barn. Hvordan skal egentlig barna ta skade av det om foreldrene får lov til å gifte seg og formalisere kjærlighetsforholdet sitt!?

Maryam sa...

Vad är bättre?:
En man har:
En fru
En sambo
En flickvän
En privat hora
ELLER
Flera fruar