tisdag, september 04, 2007

Debatt ger bättre integration

I den s.k Muhammed-debatten har det varit uttalande från statsminister Reinfeldt och nu senast från integrationsminister Nyamko Sabuni. Hon menar att yttrandefriheten som grundlag aldrig kan inskränkas och hon säger dessutom att debatten om Muhammed som rondellhund kan ha verkat stärkande på integrationsprocessen.

Det låter kanske märkligt men funderar man lite på vad hon har sagt så låter det riktigt klokt och genomtänkt. Debatten som har varit, och fortfarande pågår, visar på vilka kunskapsbrister det finns om yttrandefrihet och demokrati. Genom att diskutera det här offentligt kan det förhoppningsvis bidra till ökad respekt om vår rätt att fritt diskutera och yttra åsikter och konst. Även om det inte alltid faller alla i smaken!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl snarare så att karikatyrerna och de "svenska" muslimernas reaktion ifrågasätter muslimernas asylskäl. Deras reaktion aktualiserar också återvandringsfrågan och att åter göra Sverige till muslimfri zon. Till sist så har ju Nyamko med sitt uttalande gett enfalden ett ansikte.

Anonym sa...

Nyamko Sabuni ger knappast intryck av att vara enfaldig som föregående kommentator menar. Muhammedhundarna har på ett strålande sätt satt igång en debatt som i bästa fall kan resultera i att moderata muslimer ger sig till känna. Vi kommer leva tillsammans med varandra på detta klot och islam behöver uppgraderas till version 2.0 med en separering mellan världsligt och andligt ledarskap. /hansa

Vilket liv! sa...

Frågan handlar inte helt och hållet "religionsbunden" utan handlar mer om att religiösa människor inte acceptera yttrandefrihet i den form som finns i Sverige idag.

Det finns likaväl protesterande kristna som judar som heller inte tycker det är ok att religionen "antastas".

Självklart ska vi vara ett mångkulturellt land - det berikar oss alla.

Muhammed-debatten, är enligt mig, till stor del en fråga om kunskap och demokrati.

Nyamko Sabunis uttalande om att debatten kring publiceringen kan stärka integrationen är positivt. Sedan talar hon ju också i klartext om att det inte på några villkor är acceptabelt med inskränkningar i grundlagen - det ger ju en fingervisning om att utbildning och kunskp i dessa frågor behövs.

danpark sa...

"Yttrandefriheten som grundlag aldrig kan inskränkas" ?
Jasså, det har ju redan gjorts när innahav av barnporr förbjöds och snart ska det bli förbjudet att bara titta på såkallad barnporr.
Och yttrandefriheten är ju starkt inskränkt för Nationalsocialister, enbart användandet av swastikan klassas ju som hets mot folkgrupp.
Vi kommer nog att få ett förbud mot hädelse av religiösa (läs muslimska) symboler inomsinom tid också.

Anonym sa...

Vill bara ge mina 50 cent till diskussionen om muslimer och deras integration i ett demokratiskt samhälle. Har läst en hel del om islam dom gångna 6-7 åren och lärt mig mycket. Jag citerar en bit ur en text skriven av 'lärda' muslimer i väst;

"it is clear that the state's obligation of obedience to the Creator is as important as the obedience of the individual. Hence, the Islamic state must derive its law from the Qur'an and Sunnah. This principle excludes certain choices from the Islamic state's options for political and economic systems, such as a pure democracy, unrestricted capitalism, communism, socialism, etc. For example, a pure democracy places the people above the Qur'an and Sunnah, and this is disobedience to the Creator. However, the best alternative to a pure democracy is a democracy that implements and enforces the Shari'ah (Islamic Law)."

Vilket i klartext betyder att riktig islam kan aldrig samexistera i vår demokrati med våra lagar.

Läs mer om koranen och sunna-haditherna på:

http://www.usc.edu/dept/MSA/

/Klaus