tisdag, september 04, 2007

Vårdnadsbidrag - intet nytt under solen

Tja, vad säga om det här med vårdnadsbidrag? Väldigt mycket vill jag påstå! Det är nämligen en utav de dummaste idéerna som finns NÅGONSIN! Ur ett jämställdhetsperspektiv är det till och med en katastrof.

Istället för att jobba för att fler kvinnor ska stanna hemma vid spisen så borde man helt klart aktivt på alla sätt försöka få männen/papporna att ta ut föräldraledighet och spendera mer tid med sina barn. All modern forskning visar att när männen tar ut föräldraledighet blir föräldraskapet mer jämställt och jämlikt.

Och för att försöka ge det här fullkomligt idiotiska förslaget någon som helst legitimitet så presenteras det tillsammans med någon slags jämställdhetsbonus för de pappor som tar ut (mer) föräldraledighet. Vaaa, säger jag bara! Visst, kör på jämställdhetsbonus i kombination med en utbyggd föräldraförsäkring! Men skrota vårdnadsbidraget omedelbart!

Hur sjutton kan Folkpartiet gå med på något sånt här? Kristdemokraterna håller ju redan på att få igenom avskaffandet av fastighetskatten, räcker inte det? Ska de nu också få fortsätta med sin (kvinno) fientliga familjepolitik???

4 kommentarer:

Codliver sa...

Jaa, men Sverige är inte ett jämställt land och lär heller inte bli så länge Paulus ättlingar får regera. På 60-talet när industrins hjul rullade så de glödde, tonåringarna blev en målgrupp och affärsmännen gnuggade händerna, skulle kvinnan lockas ut i arbete utom hemmet. Vi importerade massvis med arbetskraft men det räckte inte. Arbetskraftsreserven kvinnorna skulle mobiliseras. Hemmafru skulle man inte ha/vara. Alla vet hur det gick sen. Ekonomin blev sämre, jobben försvann och nu är kvinnan helt plötsligt inte lika välkommen ute på arbetsmarknaden längre. Kvinnorna utgör fortfarande en väldigt stor procent av föräldrar som stannar hemma med barn. Vi kommer aldrig att få papporna tatt ta steget fullt ut. Och det beror i ärlighetens namn inte bara på ovillighet hos fäderna om de fortfarande finns hos familjen. Så länge löneskillnaderna i samhället är som de är, förlorar familjens ekonomi för mycket på om pappa stannar hemma. Vårdnadsbidrag eller inte.
Oj det här blev längre än jag trodde, men det är en hjärtefråga för mig.

Vilket liv! sa...

Att det finns ekonomiska skillnader mellan vilka föräldrar som är hemma är jag medveten om. Det som är intresant i det hela är de familjer där kvinnan tjänar mest - hon är då fortfarande föräldraledig lika länge som i de familjer där båda parter tjänar ungefär lika.

Sedan är det ju så också att det är mer accepterat när en kvinna säger att hon VILL vara hemma än om en man skulle säga samma sak.

Det är också mer accepterat när en kvinna inte "låter" sin partner vara föräldraledighet utan vill istället att han för över dagarna till henne. Ingen ifrågasätter det här!

För att komma tillrätta med det här och för att öka jämlikheten och jämställdheten så bör man höja taket i föräldraförsäkringen! Låt det t ex vara 80% upp till 35000:-/mån i 6 mån och sedan 80% upp till 30000:-/mån i ytterligare 6 mån.

Det tror jag skulle gagna familjerna bäst och framförallt BARNEN!

Skrota därför vårdnadsbidraget och lägg pengarna på en rejält utbyggd föräldraförsäkring.

Anonym sa...

Fattar inte varför (s)venskar inte kan myndigförklara kvinnor i detta land. Ni resonerar som om alla kvinnor är dumma i huvudet och inte kan fatta egna beslut. Min fru har själv valt att vara hemma med vår son i snart 4 år. Det har orsakat oss båda/hela familjen stora ekonomiska bekymmer men, ett val vi inte ångrar.

Vår son började dagis denna vecka några veckor innan han fyller 4. Han är en trygg, harmonisk, självsäker liten kille som nu verkligen ser fram emot förskola. Inskolningen går som en dans och han kan inte få nog.

Pension mellan makar går att fixa. Om nu gumman vill vara hemma några extra år kan väl gubben betala lite extra åt frun? (el sambon). Pengar och karriär går att återställa. Men, de första 0-4 åren i dina barns liv KOMMER ALDRIG TILLBAKA!!!!

mvh
Daniel

Vilket liv! sa...

Det är klart att man själv väljer om man vill vara hemma med barn eller inte! På egen bekostnad!

Sen lär ju din fru, Daniel, upptäcka att hon halkar efter i löneligan m.m. Gäller absolut om man har högskoleutbildning!

Även om Hemmafrun får extra av mannen till pension så jämnar det ALDRIG ut sig som om hon hade jobbat. Hoppas för hennes skull att ni inte skiljer er för då lär hon bli en fattigpensionär på äldre dar!

Men som sagt så gör vi alla våra val! Dock får de ske på egen bekostnad och inte på mina skattepengar!