fredag, oktober 19, 2007

Barn ses som vuxna - när vuxna vill!

Läser om något som berör mig väldigt mycket, nämligen att barn döms till livstids fängelse utan någon som helst möjlighet till frigivning. Det handlar om barn som var minderåriga när brottet begicks men som dömts som om de vore vuxna och myndiga.

I USA sitter ett stort antal barn i fängelse "2 225 personer som är 17 år eller yngre har dömts till livstidsstraff utan möjlighet till villkorlig frigivning. Situationen är unik i världen" enligt organisationen Equal Justice Initiative. "De flesta har deltagit i ett brott där en vuxen dödats. De anses därför vara lika skyldiga som en vuxen och döms enligt obligatoriska riktlinjer som domare i stor utsträckning inte kan ändra på."

Det här bryter mot allt vad Barnkonventionen står för och är skrämmande bevis på att man inte förstår barns behov. Det sätter USA i samma liga som t ex Somalia, Iran m.m. Inte särskilt smickrande, eller hur?

USA betecknar sig själva som världens bästa demokrati men när man skrapar på ytan krackelerar fasaden rejält. Rättsväsendet uppvisar stora brister på många sätt och allra mest märks det när det handlar om dödsstraffet, straffsatserna för de som var minderåriga när brottet begicks m.m.

Att döma en 14-åring till livstids fängelse utan någon som helst möjlighet till frigivning är ju fruktansvärt. Equal Justice Incentive berättar att "Högsta domstolen i USA har beslutat att minderåriga inte får dömas till dödsstraff. De anses inte tillräckligt mogna för att till fullo stå till svars för sina handlingar. Men ett livstidsstraff utan möjlighet till villkorlig frigivning är "ett annat slags dödsstraff, död i fängelset i stället för genom avrättning".

Vad kan man egentligen säga om det här? Finns det ord att beskriva vansinnet i tanken att barn ses som vuxna när vuxna vill "- De får inte köra bil eller se en skräckfilm utan vuxet sällskap. Men de kan dömas till livstids fängelse." ?!


Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Blev lika beklämd som du av den där nyheten så jag skrev en lång sak här. Det finns en sak till de inte får göra, förutom att inte köra bil och inte se skräckfilm: ha sex. Den amerikanska oförsonligheten och våldsamheten är sannolikt inte orelaterad till deras religiöst grundade repression av sexualitet. De går hand i hand och kan sammanfattas som: "Make War, Not Love!".

Vilket liv! sa...

Jag håller med dig till fullo. Sanslös situation för barnen att vara i. Och frågan är vad som görs för att ändra rättsbedömningen i sådana här fall.

Intressant inlägg du skrev!