fredag, oktober 05, 2007

(Mindre) Intressant skuggbudget

Då var det dags för sossarnas första riktiga skuggbudget. Och det var inga direkt nya och överraskande nyheter utan snarare samma tugg som alltid. Höja skatten för alla "rika", höjd a-kasseersättning m.m. Lika grå och trist som alltid. Jag kan inte fatta att de alltid får sin politik att verka så jädrans trist och färglös.

Var fanns visionerna, idéerna och nytänket? Jag letade och letade men hittade faktiskt ingenting värt att nämnas.

Enligt Per Nuder så vill sossarna dock återinföra förmögenhetsskatten och fastighetsskatten: "Förmögenhetsskatten ska vara kvar liksom fastighetsskatten."
Båda dessa påverkar ju boendet rejält. Höga taxeringsvärden ger "hög förmögenhetsfaktor" och därmed påverkar det ju fastighetsskatten. Fastighetsskatten har alltid varit ett gissel med långa och många diskussioner kring dess varande eller icke varande. Skenande taxeringsvärden har gjort folk till miljonärer - på pappret och ingenting annat. Men de var ändå tvungna att hosta upp kosingen om de ville bo kvar.

Med tanke på att den är en såpass stor och viktig fråga tycker jag att den bör behandlas med betydligt mer respekt än vad den har gjort hittills. Varför har man inte övervägt att komma till ett brett samförstånd i frågan? Ungefär som man gjorde på 80-talet med inkomsskatten.

Det hade ju helt klart varit det vettigaste. Nu tar ju istället maktkampen vid - Alliansen avskaffar och de RödGröna återinför. Vilken trygghet ger de människor att inte veta hur skatten kring boendet ska se ut för en lång tid framöver? Att det ändras beroende på vilken färg regeringen har.

Den absoluta majoriteten av alla fastighetsägare köper ju sina hus för att bo i under en lång tid - man gör helt enkelt en livsinvestering. Låter man folk veta vilka spelregler som gäller för en lång tid framöver så är det lättare (och mindre oroligt) för alla, oavsett samhällsklass, att köpa sitt eget boende.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: