torsdag, oktober 18, 2007

Är det rätt att visa namnen på dömda brottslingar?

Det har ju äntligen kommit en fällande dom på de s.k Stureplansprofilerna och nu debatteras det flitigt om det var rätt eller fel. Är de två killarna skyldiga till grov våldtäkt på en värnlös kvinna eller är de oskyldiga små lamm utsatta för en massa lögner och förtal?!

I dagsläget är det egentligen helt oväsentligt vad du eller jag tycker för hovrätten har sagt sitt och har bedömt att de är grova brottslingar som ska avtjäna 4 år i fängelse. Dessa två våldtäktsmän har inte fått ett hårdare straff än andra som dömts för liknande brott - så de har inte på något sätt utsatts för en häxjakt med påföljden att deras brott bedömdes hårdare av rätten.

Varför denna hänsyn till dessa våldtäktsmän? Varför inte tala om vilka de är?

Intressant att man däremot rätt så tidigt i t exx "Trustor-", "Carnegie-" och "Skandia" - affären gick ut tidigt - innan de var dömda - med vad de inblandade hette osv.

Vad är skillnaden här egentligen? Det ena handlar "bara" om en tjej som anmäler att hon blivit våldtagen - menar vi att hon får skylla sig själv, och att killarna inte "fattade vad hon menade när hon sa NEJ", eller vaddå? Att det är därför det inte är ok att tala om vad "Stureplansprofilerna" egentligen heter?!

Det andra handlar ju om snikna affärsmän som roffar åt sig mångmiljonbelopp och eftersom det handlar om pengar så är det helt ok att namnge dem offentligt så snart det bara går. Eller vaddå?

Idag uppger Göteborgs-Posten att de på förstasidan av misstag har tryckt namnet på en utav de dömda. So what, han är ju en numera dömd våldtäktsman! Varför är det så konstigt att tala om vad han heter? Han var ju med på det ena och då får han ju också ta konsekvenserna av det andra - nämligen publiciteten!

Jag säger bara nej tack till hymlandet kring sexualbrottslingar, att man behandlar dem med silkesvantar och försöker skydda dem på alla sätt och vis, men att man däremot hänger ut ekobrottslingar (dömda eller inte) med glädje.

Ska det vara anonymitet i massmedia så ska det gälla för alla oavsett vilka brott man är misstänkt eller dömd för och inte denna förbannade godtycklighet. Visa upp vilka våldtäktsmännen är - med namn och bild - de får stå för de brott de faktiskt har begått!


Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

ReineV sa...

Här i Storbrittanien är det helt normalt att visa namn och bilder på alla dömda i - speciellt - våldtäktsfall.

Anonym sa...

När media är ovilliga att publicera namn så är det oftas på främlingar som begår brott.
Är den svensk som begår brottet så är media oftast flitigare på att publicera.

Vilket liv! sa...

reinev:
Jag tycker helt klart att näamn och bild på dömda våldtäktsmän ska kunna visas i tidningar. Varför behandlar man dem egentligen med silkesvantar? Urlöjligt! Visa upp dem offentligt så att vi vet vilka vi ska akta oss för.


anonym:
Kan inte säga att jag tycker att man visar namn och bild på en person bara för att den råkar vara "svensk".
Personens ursprung har inget med det här att göra utan det är brottet som är frågan i det här fallet.