fredag, november 23, 2007

Kallt blir ljummet?

Nu blir det spännande att se vad som händer på andra sidan sundet i Danmark. Ska det bli en ny folkomröstning eller inte? Om det blir det - i så fall när? Här i norden är vi ju kända för att följa varandra i fotspåren - mer eller mindre i allafall - och om EU-debatten tar ny fart i Danmark kanske den även gör det i Sverige.

Jag tror att vi behöver diskutera EU mycket mer än vad vi faktiskt gör idag. Unionen har så många viktiga frågor på sitt bord och jag tror inte att en bråkdel av dem är kända i Sverige utan vi kanske fortfarande tror att de sitter och bestämmer hur en banan/gurka ska se ut för att få kallas för just banan/gurka. För det är ju det man gör i Bryssel, eller hur? :-)

Men som medlemmar i denna "klubb" måste vi givetvis också ta ett ansvar för att det fungerar och att det går framåt och inte stagnerar. Sett till att fler länder vill in i unionen tyder ju på att EU är poppis bland de som ännu är utanför - man ser ekonomiska fördelar, mera och bättre stabilt politiskt läge, stora möjligheter till utveckling för sitt eget land m.m.

Med tanke på hur omvärlden ser ut idag är det oerhört viktigt att EU talar med samlad röst och att den inre splittringen är så liten som möjligt. Detta innebär dock inte att vi med hull och hår ska köpa allt som läggs fram - utan snarare att vi ska föra en konstruktiv dialog.

Så om debatten i Danmark spiller över till Sverige så är det bara positivt på det stora hela.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: