torsdag, november 22, 2007

Stoppa pengarna är ett första steg

Äntligen har det kommit fram ett vettigt förslag till hur samhället ska börja ta upp kampen mot kriminella nätverk. Man vill nu försöka komma åt kriminellas pengar samt ge Säpo en större roll i det här "Dels ska Säpo låna ut sin kunskap, dels hjälpa till med underrättelsearbete, men det kan också bli fråga om en operativ roll".

Men att inte inrätta en central verksamhet eller resurs tyder på att man har en oerhört naiv syn på hur det fungerar i verkligheten - från Kiruna till Ystad. Att tro att alla samhällsinstanser - dvs OLIKA myndigheter - i detta avlånga land ska göra precis likadant överallt är ren och skär "barnatro".

När jag sedan hör vad Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand, säger blir jag helt paff - "Han viftade undan invändningar att det kan vara svårt att få enskilda tjänstemän att ta upp kampen mot till exempel kriminella mc-gäng.- Det här är inget nytt för oss, sade han till DN efter mötet. Hot kan alltid förekomma, och finns alltid någon överordnad som kan skriva på papper." Vidare säger han att "Vi vet hur vi ska hantera det, sedan ska man aldrig tvinga handläggare att göra saker som de inte vågar eller vill".

Men allvarligt talat, gott folk, hur är man egentligen funtad om man säger sådana här saker? Att helt enkelt lägga det mesta av ansvaret på den enskilda handläggaren. Det är den personen som får ta smällarna - för så mycket hjälp av sin arbetsgivare finns INTE att få. Om det blir ekonomiska konsekvensker för den enskilda handläggaren i form av sjukskrivning, extra kostnader pga hot osv - är det inte alls garanterat att arbetsgivaren går in och täcker upp dessa extrautgifter!

"Barbro Jönsson backar i alla fall inte, förklarade hon i gårdagens DN. Men så är hon också känd som en sällsynt orädd åklagare, med en lojal polisorganisation vid sin sida och uppbackad av en mäktig och engagerad chef i riksåklagare Fredrik Wersäll. Dessutom är Jönsson ensamstående utan barn och behöver i första hand bara tänka på sin egen säkerhet.

Mer osäkert är hur en nyutbildad närpolis, en kommunal socialsekreterare eller en handläggare på Skatteverket, med make eller maka och barn på dagis, skulle ha reagerat. I justitieminister Beatrice Asks vision ingår nämligen att dessa och alla andra offentliganställda ska utgöra front mot Hells Angels, Bandidos, Brödraskapet Wolfpack och andra kriminella organisationer. Vapnen heter lokal samverkan, kamp på bred front och mobilisering av "alla goda krafter".

Detta kommer att kräva stort civilkurage hos varje enskild tjänsteman. Någon måste skriva under med sitt namn när ett mc-gängs bygglovsansökan avslås, ett felaktigt socialbidrag krävs tillbaka eller en krogs utskänkningstillstånd dras in på grund av bulvanförhållanden.

Och när arbetsdagen är slut går varje tjänsteman hem till sig. Ett förstärkt skydd där kommer att vara få förunnat. Bilden av Barbro Jönssons sprängda entrédörr riskerar att återkomma för mångas inre."

Så nog fan är Mats Sjöstrand och Barbro Jönsson kaxiga, på snudd, dumma när de säger att "det ordnar sig". Det är klart att det gör det för dem - för de sköter ju bara snacket medan myndigheternas handläggare gör grovjobbet.

Maktens arrogans upphör aldrig att förvåna!


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: