fredag, november 30, 2007

OS mister en stjärna

Det skulle vara riktigt tråkigt om inte Malin Baryard kom med till OS i Peking nästa år! Hon är en fantastiskt bra ryttare och ambassadör för ridsporten. Tyvärr säger hon själv att hon troligtvis inte har tillräckligt bra hästar för att kunna vinna och att hon då inte vill delta i OS. Jag respekterar hennes val till fullo men det ändå synd. Ridsporten, som ibland upplevs som konservativ, behöver en ung framgångsrik kvinna som kan vara en god förebild för alla de unga tjejer och killar som drömmer om att bli framgångsrika tävlingsryttare.

Hennes stora genombrott kom i Göteborg när hon deltog i maskeradhoppningen - klädd i ett raffset! Många hajade till - men när hon dessutom gjorde en toppenritt var succéen ett faktum. Malin Baryard var här för att stanna.

Jag tror att alla sporter måste ha någon form av frontfigur; nån som gör sporten känd även för de oinvigda. T ex har ju fotbollen Zlatan, hockeyn har Foppa, utförsåkningen Anja Pärson och ridsporten Malin Baryard. Visst finns det fler kända idrottsmän/kvinnor inom de olika sporterna jag tror nog att de jag har nämnt inte har gått någon förbi i det här landet.

Ridsporten har tyvärr, någon slags urlöjlig "överklasstämpel" på sig och trist nog speglar det även av sig i verkligheten. Jag tänker på Skatteverkets regler om det här med Friskvårdspeng som företag kan betala ut till sina anställda. Man kan få friskvårdspeng för många idrotter men inte för ridsport! Det anses vara en för dyr sport där det krävs speciell utrustning för att delta!

Ok, resonemanget går ut på att det är billigare att gå och simma än att ta en ridlektion. Men det beror ju helt enkelt på simmningen är betydligt mer subventionerad med skattepengar än vad ridsporten är! Därav prisskillnaden! Helknasigt!

Well, well, det här med friskvårdspengen kan bli en helt annan diskussion! Jag önskar i alla fall fall Malin lycka till den här helgen i Globen på Stockholm International Horse Show.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: