fredag, november 09, 2007

Vad gick fel i återföreningen?

Är det verkligen så illa? En studie visar att en stor del av östtyskarna tycker att de hade det bättre i forna Östtyskland än i nuvarande enade Tyskland? Om det verkligen stämmer - då har man misslyckats kapitalt med att verkligen återförena landet - annat än på pappret.

Till och med kärleksförhållanden verkar inte vara så lätta "Studien pekar på den sociala och kulturella mur som fortfarande finns i Tyskland - trots att de nu gått 18 år sedan muren föll den 9 november 1989 är endast fem procent av alla förhållanden i Tyskland mellan människor från östra och västra Tyskland"

"Över 90 procent anser att det sociala skyddsnätet var bättre under den östtyska regimen." Till bl a Östtysklands fördel så var ju bl a barnomsorgen väl utbyggd vilket innebar att kvinnorna kunde yrkesarbeta. Sedan hade hade kvinnorna rätt till fri abort - en rättighet som inskränktes i samband med återföreningen. För många kanske det här bara är små detaljer som inte är så viktiga - de väger lätt i jämförelse med bl a ekonomifrågor - men för den lilla människan är dessa frågor nog så viktiga för att t ex klara av vardagen.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: