lördag, december 22, 2007

Dansk politiker suktar efter Svenska landsdelar

Hm, det är riktigt intressant det här med gränsdragningar mellan länder och särskilt när det gäller områden som vunnits eller förlorats i krig. En dansk politiker Sören Krarup, Dansk Folkeparti, har nu synpunkter på huruvida Skåne, Halland och Blekinge verkligen ska tillhöra Sverige. Han menar att dessa län istället borde vara en del av Danmark.

Intressant i det hela är att dessa områden kom ju att tillhöra Sverige på 1600-talet och att någon verkligen har synpunkter på detta 400 år senare.... är ju lite sent så att säga....

Dessutom tycker han till om Slesvig som delades, en del gick till Danmark och en del till Tyskland, efter en folkomröstning 1920. "Han säger att det blev tysk majoritet i Sydslesvig enbart därför att alla som var födda i regionen hade rösträtt. Det innebar enligt Krarup att "folk kom resande från hela Tyskland för att rösta"."

Helt klart kan man ju dra paraleller till Kosovo och Serbien, eller hur? Men det menar Sören att man minsann inte kan. "Han säger att det är stor skillnad mellan ett historiskt danskt område som Slesvig och den albanska dominansen i Kosovo som åstadkommits enbart genom inflyttning och höga födelsetal."

Jag kan ju inte låta bli att tycka att det ibland är riktigt charmigt när man läser eller hör talas om politiker som verkar allmänt riktigt "helknasiga". På ett sätt är de oförargerliga - de gör ingen direkt skada - på ett annat sätt får de faktiskt "riktiga" politiker att framstå som rätt så seriösa och engangerade i det de gör.

Nåja, ett och annat roligt inslag i politiken behövs lite då och då. Om inte annat för att skaka liv i debattlusten...


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Björn sa...

När man läser en sådan här "blogg" så kan Skåne gärna bli danskt igen eller varför inte självständigt, det ligger ju i tiden!

Vilket liv sa...

Politik, åsikter och debatter hör väl ihop, eller hur?

Karl sa...

Det är ju minst sagt extremt att begära att Skåne, Bleking och Halland skall avträdas till Danmark. Faktum är, dock, att det är ett historiskt faktum att försvenskningen av Skåne genomfördes med stor brutalitet. Paralleliteten med vad som hände på Balkan på 90-talet är stor (massakrer, våldtäkter, brända byar, summariska avrättningar av alla män i en by etc.). Det finns faktiskt minnesmärken över vissa av dessa massakrer i Skåne. Allt detta är dock mer än 300 år sedan. Vi kan inte fastna i historien.

Vilket liv sa...

Är fullt medveten om att danskarna råkade ut för en grym försvenskning under 1600-talet.
Det är däför extra kusligt att se när något liknande händer på 1990-talet på Balkan. Vi lär oss aldrig från historien....

Men det som hände för mer än 300 år sedan lever inte med så samma sätt som om det hände för 10-20-30 år sedan.

Anonym sa...

Søren Krarup tages ikke på alvor af danskerne flest. Men, når det er sagt, Skånelandene vil altid og for evigt have en STOR plads i danske hjerter.

Debatten er god nok, det giver os en lejlighed til at debattere ting som er vore to folk imellem, og broen har gjort dialog nødvendig til udryddelse af gensidige fordomme.

Dansk/Svensk har historien igennem, med vekslende held, konkureret om førertrøjen i norden, danskere med vettet i behold bebrejder ikke svensken, at I var bedre end os i de afgørende slag, vi ville det samme, være herre i norden. Nu må det være slut med skitkastning, hver for sig har vi gjort det godt, sådan er det, resten er tullprat og ikke andet end evig misundelse vore nationer imellem.

m.v.h. Bjørn

Vilket liv sa...

Jag förstår absolut att Sören inte tas på särskilt stort allvar- han är ändå ett intressant inslag i den här frågan.

Se skandinaviska länder är nära varandra på många sätt och jag tycker att Öresundsbron har hjälpt till än mer på det området.

Ser man till historien så är allt groll glömt - för svenskarnas del i alla fall - för det är ju Danmark som del allra flesta svenskar faktiskt semesterar i...

Vi själva kommer att ha danska vänner på nyårsbesök...så de svensk-danska relationerna står som alltid på topp! :-)