lördag, december 22, 2007

Sossegrepp från Alliansen

Regeringen har nu mer eller mindre bestämt sig för att sänka sjukersättningen till sjukskrivna. Tydligen är tanken att man inte ska kunna få ut mer än max 75% av sin lön om man varit sjuk i ett år eller mer. Dessutom vill de nu se till att den enskilde individen inte ens på eget bevåg ska kunna försäkra sig så att de kan få ut mer än just 75%!

Hm, jag som trodde att Alliansen var för valfrihet och att individen tog ett större eget ansvar för sig själv. Varför då inte tillåta privata sjukförsäkringar som ger mer pengar i plånboken för den enskile - om denne nu är villig att betala för dem? Det ska även stoppas avtalsvägen - om arbetsgivare och fack kommer överens om ett förmånligt avtal för arbetstagarna - att dessa t ex ska kunna få ut mer än vad FK betalar - så ska detta heller inte vara tillåtet.

För mig låter det som rena smörjan. Regeringen är ute på djupt vatten när man till och med vill begränsa avtalsrätten för arbetsgivare och fackförbund - om de vill göra överenskommelser som passar dem bäst - vilken rätt har då regeringen att lägga sig i detta?

Eller handlar det om en ren principfråga för Regeringen - att alla ska ha så låga ersättningsnivåer som möjligt, eller vad handlar det om egentligen?


Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: