lördag, december 01, 2007

Demokrati är inte så viktigt

Snart är det åter igen val i Ryssland och det finns givetvis en favorit - President Putins parti. I och för sig ett parti han inte ens är medlem i utan som bara stöder hans politik.Sedan kommunismen föll på 90-talet har det inte skett några stora framsteg på den demokratiska fronten. Fortfarande vill ryssarna ha en stark ledare som styr landet med järnhand.; en enpartistat med namnet demokrati som täckmantel.

Demokrati i all ära men först och främst vill ryssarna ha en stark ekonomi, politisk stabilitet, slut på inbördeskrig och stopp på maffian. Ingen dålig önskelista innan demokratin kan komma på tal. "Jag tycker om europeiska värderingar och skulle gärna stödja ett liberalt parti. Men de som finns tvistar sinsemellan, pratar mycket men har inte något program som jag litar på. Putin har skapat konkreta förbättringar, säger Irina Sokolova".

Att all absolut makt korrumperar är Vladimir Putin ett väldigt gott exempel på. Han har nu suttit vid makten i snart ett decennium och visar ännu inga tecken på att vilja släppa ifrån sig makt och inflytande. Men när det väl sker finns i dagsläget ingen given efterträdare och det om något bör man ha med sig när man investerar i dagens Ryssland. Just nu vet man vad man har i form av politisk ledare och makt men hur länge dagens politiska stabilitet håller i sig är svårt att spekulera om. Det enda hållbara är demokrati och så länge Ryssland inte gör det valet får de stå sitt kast.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: