lördag, december 01, 2007

Vård inom Sverige eller inom EU

Vårdgarantin är en jättebra utfästelse om att få vård inom 90 dagar, förutsatt att din läkare menar att en behandling behövs t ex en ögonoperation osv. Nu är det dags att den utökas till att även gälla utanför Sveriges gränser: "Men nu vill regeringen införa ett nytt system som innebär att vårdgarantin utökas så att den också gäller planerad vård i EU-länderna. Kan inte hemmalandstinget erbjuda en behandling inom garantins 90 dagar ska landstinget se till att vården utförs i ett annat landsting eller i ett annat EU-land."

Men jag kan inte låta bli att fundera på om folk verkligen skulle utnyttja vårdgarantin och kanske få vård i Tyskland istället för hemma i Stockholm. Jag kan redan idag ana en tröghet i systemet - åker norrlänningarna verkligen till t ex Skåne för vård? Om inte, hur ska vi då kunna locka dem att åka till Danmark för vård?!

Förslaget att låta vårdgarantin utökas till EU är dock en utmärkt idé och jag hoppas verkligen att det går igenom fortare än kvickt.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Johan sa...

Om jag blir sjuk vill jag ha vård.

Snabbast möjliga, bästa möjliga och gärna med god service, trevlig personal och fräscha lokaler som man får vila ut i efteråt.

Jag bryr mig inte från vilket konto eller hur det betalas, eller vem som tar betalt (men det skall ansvariga politiker göra, med all rätt).

Som det ser ut idag betalar vi mer än andra länder i väst för en sämre vård.
Det håller inte!

Om det är staten eller ett försäkringsbolag som betalar, rör mig inte i lilltån.

Vilket liv sa...

Japp, håller helt med. Vill absolut ha möjlighet att få vård i annat landsting/annat land om mitt eget landsting inte kan uppfylla vårdgarantin.

I Västmanland där jag bor är de helgalna - man måste ha remiss för att få åka till akutmottagningen!!!Och samtidigt säger de rent ut att de inte kommer att uppfylla vårdgarantin och de kommer heller inte att betala för vård någon annanstans!!!

För närvarande är ju tyvärr vårdgarantin bara en rekommendation och inte bindande för landstingen att följa. Vill definitivt se en förändring där omgående.

Anonym sa...

Jag bor i Kristianstad och vill säga att jag väntar mer än en månad för att kunna jag få diagnos.
Jag har ond i benet som är också svullnad. Ringer jag varje dag efter jobbet till sjukhuset för att prata med läkare men tyvärr han är inte på plats.
Vem ska informera mig om min sjukdom? När ska jag få information om detta?
Kanske får jag träffa läkaren någon gång i kyrkogården... Helt besviken, långa väntetider, otrevlig personal på röntgen avdelningen, snart blir jag galen. Jag gråtar varje dag för att jag vet inte vad har jag i benet.
Vill flutta till ett annat land. Vill inte bo mer i Sverige. Kristianstads sjukhuset- sämsta i LANDET.