fredag, december 14, 2007

Glädjande nyhet

Läste den riktigt glädjande nyhet att delstaten New Jersey avskaffar dödsstraffet! Man kommer istället att införa livstidsstraff utan möjlighet till frigivning - vilket kanske är ett rimligt straff för vissa brott. Ett stort steg för mänskligheten och rättvisan har tagits och jag hoppas att andra delstater följer efter New Jerseys goda exempel. Dödsstraff hör inte på något sätt hemma i en demokratisk värld.



Gå gärna in på Amnestys hemsida och läs mer om kampen mot dödsstraff.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

*high five the Jersey side way*

Spiff sa...

Ur ett rent civiliserat perspektiv håller jag med, men..

Om någon skulle plåga, våldta och mörda mina barn och sedan få sitta av några futtiga år i fängelse, med "permissioner" och frigivning efter halva tiden (varför?), skulle inte ett straff i världen få mig att låta den människan leva.

Kosta vad det kosta vill!

Jag kanske är primitiv här, men varför har massmördare, pedofiler och folk som plågar barn/människor rätt att leva fritt i samhället?

Straffen är skrattretande i Sverige.

Vilket liv! sa...

Jag håller med om att straffskalorna i Sverige är löjligt låga! Inget snack om saken.

För vissa brott bör livstidsstraff faktiskt vara livstid - ej tidsbestämda! Men tyvärr är inte Sverige där ännu.

På något sätt tycks fokus vara - tycka-synd-om-förövaren-och-hjälpa-denne - istället för offret. Det är riktigt skrämmande att en mördare får mer stöd än offret...

Så jag är helt klart för tuffare straff för vissa mycket grova våldsbrott. Men dödsstraffet är helt förkastligt och hör inte hemma någonstans!

Spiff sa...

Samvetsfrågan då?

Kommer du ihåg en 18-årig karate-tjej som mördades av sin tränare för några år sedan?

Han dömdes mot sitt nekande för att ha strypt henne då hon avböjde hans "inviter".

Han blev skjuten 2005 utanför ett hotell i kristineberg, då han skulle träffa sin son(frun var polis!) på en permission..

Jag är uppriktigt förvånad att inte fler tar lagen i egna händer, när man riskerar att möta mördarna på krogen, festandes med sina "vårdare"!

Hur många våldtäktsmän sitter och äter julbord i dagarna? Vem betalar kalaset..

Vilket liv! sa...

Ja visst finns det en risk att folk/offret tar rättvisan i egna händer när de känner att staten inte står på deras sida!

Just därför måste det till en rejäl skärpning av straffsatserna och ett slut på permissioner där offret inte får veta att gärningsmannen är ute på krogrunda!

Sverige är för flata - för lite krav på förövaren och för mycket daltande.

Jag skulle gärna också vilja se att den lokala polisen fick information om när en pedofil släpps eller när en sådan flyttar in i ett nytt bostadsområde.
Ok, att denne har avtjänat straffet men återfallsrisken är så fruktansvärt hög så det uppväger "kränkningen av individens rättigheter" att polisen får rätt att hålla koll på personen under en längre tid. En gång pedofil - alltid pedofil (mer eller mindre så, enligt experterna).