onsdag, december 26, 2007

Onödig prestige

När Chavez nu har förlorat folkomröstningen om ändringar i Venezuelas författning måste han ta till nya grepp för att inte förlora i popularitet. Han har nu erbjudit sig att hämta upp några av de stackars människor som kidnappades av Farc-gerillan för många år sedan.

Denna gång är det två kvinnor (samt ett barn till en utav kvinnorna) som Farc kan tänka sig att låta gå. Men nu är kruxet att den konservative colombianske presidenten, Alvaro Uribe, inte vill ha med Chavez att göra! Han vägrar att låta honom vara mellanhand i den här smutsiga affären. För mig är det ofattbart att man kan göra en prestigesak av det här. Dessa två kvinnor det handlar om har varit kidnappade sedan 2001 och 2002. Dessutom har en utav kvinnorna fött ett barn under denna tid (barnets far är gerillamedlem och en utav kidnapparna). Jag kan inte låta bli att spekulera i vad de har fått gå igenom under alla dessa år.....

Det må vara att Chavez och Uribe representerar olika politiska ideologier - men det ska ingen behöva lida för - särskilt inte två människor som har varit ofrivilligt frihetsberövade under en sådan lång tid och som troligtvis lever under rätt så miserabla förhållanden. För en kort tid sedan fick man livstecken från Ingrid Betancourt där hon beskrev hur hon levde osv. Det var minsann ingen vacker historia på något sätt.

Nej, jag vill uppmana President Uribe att göra det enda rätta. Bit ihop och svälj din förbannade politiska stolthet - gör det för att dessa kvinnor och barnet ska få kunna komma tillbaka till frihet och ett liv i värdighet. De förtjänar inte att behöva fortsätta lida för att några idioter till presidenter inte kan komma överens. Skärpning krävs, tack!


Uppdatering: Colombia har nu "accepterat ett förslag om att låta ett venezuelanskt plan flyga in i landet för att plocka upp tre personer som hållits fångna i åratal av gerillan Farc."
Wow, det svänger om den sydamerikanska politiken...

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: