lördag, december 29, 2007

Rimlig prislapp på ett hus

Eftersom vi själva nyss har både köpt nytt hus och sålt vårt "gamla" hus så är det med stort intresse vi följer det här med huspriser. Jag har många gånger under vår jakt på det rätta huset frågat mig själv - vad är egentligen ett rimligt pris på ett hus?! Javisst är det många faktorer som spelar in - läge, nyrenoverat eller ej, friköpt tomt eller tomträtt, efterfrågan och tillgång på hus m.m.

Det är klart att jag har förståelse för att vissa områden anses vara mer attraktiva än andra; särskilt om det är ett hyfsat sjönära läge osv. Men frågan kvarstår ändå - vad är ett rimligt pris på ett hus?


Andra bloggar om: , , , , , ,

9 kommentarer:

Faster Sven sa...

Vad är ett rimligt pris på en kvadratmeter tygduk, bestruken med oljefärg och uppspänd på en enkel träkonstruktion?

200kr?
200'000kr?
200'000'000kr?

Svaret är att frågan är fel ställd. Det finns inget rimligt pris. Det finns bara ett marknadspris, och detta varierar över tid. Ibland är variatonen stor.

Vilket liv! sa...

Visst varierar priset beroende på tillgång och efterfrågan osv. Men det är ändå intressant att spekulera i vad som är ett rimligt pris på en bostad oavsett läge; t ex om man ser till vad det kostar att bygga, räntor osv.

Sen är det ju klart att vissa värderar rätt så mycket att bo i ett "exklusivt ghetto" :-) medans andra vill ha ett likadant hus men ett helt annat läge...

Anonym sa...

Rimlighetsmåttet är helt relevant, eftersom köparna sällan har råd att köpa huset med egna medel - de tvingas ta lån. Det är inget konstigt emd detta, men det gör det viktigt att hålla koll just på vad är rimligt. Till exempel, rimligt att köpa något för en faktor X gångr din årsinkomst, hur stor kan X vara? 2? 10? 25? Antaglign kan bankekonomerna räkna på sånt här eftersom bankerna de facto har besittingsrätt på husen om det skiter sig, men deras kunder, husköparna, hur resonerar de?

Jag kan inte svara på det, men just nu betalar jag och min fru ca 20% av våra nettoinkomster i ränta på huslån. Huset är belånat till ca 50% av sitt nuvarande marknadsvärde. Dessa nivåer tycker jag känns rimliga.

Anonym sa...

Marknadspriset bestäms av tillgång och efterfrågan. Marknadspriset är det rimliga priset, därför att det är det pris som både köparen och säljaren anser är rimligt och acceptabelt. Ett orimligt pris är ett pris som bara säljaren eller bara köparen anser är rimligt, och som därför inte leder till någon affär trots att säljaren bestämt sig för att göra sig av med bostaden och köparen vill ha bostaden.

Man kan däremot inte fråga sig vad som är ett rimligt pris och samtidigt bortse från tillgång och efterfrågan, dvs vad köpare och säljare anser är rimliga priser. Då blir själva frågan i sig själv orimlig.

Vilket liv! sa...

moppe:
Just det här med hur mycket man själv är beredd att betala i lån, hur mycket av ens nettoinkomster ska gå till kostnader för huset etc. är ett bra sätt att se på vad man kan tycka är ett rimligt pris på ett hus.

krille:
Självklart är det så att hus säljs till högsbjudande, dvs marknadsvärdet. Men det betyder inte att jag som köpare alltid tycker att huset är rimligt prissatt. Det beror snarare på om jag vill köpa huset eller inte till det pris som sätts av marknaden.

Vi kan t ex ta vårt nya hus - köptes för 1,7 men ett rimligt pris kanske hade varit runt 1,6 med tanke på renoveringsbehovet. Dock ville vi gärna ha huset pga planlösningen, området etc. Men priset var inte riktigt rimligt...om jag säger så...

Spiff sa...

Håller med Krille och moppe i stort. Man betalar ungefär vad man klarar av .

Men..

Ofta när yngre byter hus, brukar man byta till större eller något man så gärna vill ha, ett slags uppköp, som ofta ligger på gränsen för vad man klarar av, eller pressar sig lite längre än man tänkt för att budgivningen skenade lite på "drömhuset".

Klart man har ett ansvar själv men det är nog så det fungerar.

Därför är det bland det viktigaste politiker gör, att driva en ansvarsfull ekonomisk politik. 1% högre ränta kostar svenska folket flera tusen kronor i månaden..

Och tillsammans med mediokra löner, världens högsta skatter och en sjuk fastighets-skatt som tack och lov har tagits bort, har det gjort boendet till det kanske viktigaste ekonomiska beslut vi tar.

Anonym sa...

Det handlar om två olika frågor:
1. Vad bör ett visst objekt kosta? Om det - gud förbjude - helt skulle saknas emotionella faktorer som vi värderar helt individuellt, dvs att det inte skulle finnas skillnader i läge planlösning stil etc, skulle det kanske vara möjligt att fastställa ett slags enhetspris per kvadratmeter för bostäder. Det går förstås att försöka göra sådana jämförelser relativt andra objekt med hjälp av schabloner för att komma närmare var ett kvm-pris bör ligga och man kan komma rätt nära. men eftersom vi har olika uppfattning om de emotionella faktorerna är rätt pris till slut vad man själv tycker om den specifika uppsättningen av egenskaper hos objektet. Marknadspriset visar var en säljare och köpare möts och är bästa båda parter just då kan uppnå, men slumpen påverkar priset på enskilda objekt en hel del och över tiden varierar det "rimliga" med marknaden rätt rejält när klimatet svänger. Därför kan man väl säga att något "rimligt pris" enligt en objektiv norm inte existerar annat än marknadspriset, men det säger inte mer än dagens börskurser om ett företags verkliga värde över tiden.

2. Hur dyr bostad bör just jag ha råd att köpa? Det svarar en "kvar att leva av"-kalkyl hos banken på. Kärnfrågan är precis som någon var inne på: Hur stor del av familjens inkomster efter skatt är vi beredda att lägga på vårt boende för att ha tillräckligt utrymme för annat och för att ha tillräckliga marginaler för händelser som högre räntor, ökade uppvärmningskostnader, oväntade reparationsbehov, inkomstbortfall etc etc.

Vilket liv! sa...

Frågan är väldigt subjektiv - det som jag tycker är ett rimligt pris kanske någon annan tycker är alldeles för dyrt eller till och med för billigt.

När det gäller husköp handlar det mycket om känslor - är det här vårt drömboende?, känns det rätt för oss?, hur påverkas ekonomin? osv.

För många verkar det vara så att man är villig att betala ett högt pris för "rätt" hus - även om det gräv djupa hål i plånboken...

Men som sagt...vårt nya hus kom egentligen med en orimlig prislapp men eftersom vi tyckte om huset, planlösningen och områdetet så blev det ändå affär.

Sol i regn sa...

Så subjektivt, så fyllt av drömmar, huspriserna.

Nu sägs priserna vara på väg ner. Men jag ser bara fortsatt uppgång...