Tanken med jämställdhetsbonusen är bra! Men som alltid när det handlar om en pappersprodukt som är ute på en remissrunda så finns det kritik som är befogad. Med tanke på hur generös föräldraförsäkringen faktiskt är rent ekonomiskt sett är inte en jämställdhetsbonus på max 13500 kr något att tjoa glatt för.
Jag kan definitivt se en fördel med jämställdhetsbonus; att den faktiskt kan locka till ett bättre uttag av föräldradagar från pappornas sida. Att då göra den till ett byråkratiskt åbäke är inte särskilt klokt. I det här fallet delar jag då försäkringskassans idé: "Men det vore betydligt enklare, enligt försäkringskassan, att betala ut bonusen som ett bidrag kopplat direkt till varje ersättningsdag. "
Det är intressant att se lite nytänk inom familjepolitiken och särskilt då inom föräldraförsäkringen. Att bara utöka antalet månader med ersättning är inte alltid en bra idé, särskilt med tanke på att det inte på något sätt gör att papporna ökar sina uttag av föräldradagarna.
Andra bloggar om: Föräldraförsäkring, Föräldraskap, Barn, Jämställdhetsbonus, Politik, Samhälle, Föräldraledighet,
Familjepolitik,
2 kommentarer:
Jag menar fortfarande att det här är ett enormt "lyxproblem" i ett aningslöst land..
Många jag känner till eller pratar med använder dessa dagar till att resa till Thailand några månader!?
Är det detta vi skall använda skattemedel till? Hur mycket mer tål svenska arbetsgivare?
Det finns säkert många saker som kan säga att de är "lyxproblem". För mig som kvinna och småbarnsförälder tycker jag inte på något sätt att föräldraförsäkringen är ett "lyxproblem".
Det som är problem i den här frågan är att inte papporna tar ut en större andel av föräldraförsäkringen!
Jämför man Sverige med övriga Europa ser man att den bra föräldraförsäkringen ger många fördelar - även för arbetsgivare. T ex i Storbritannien där kvinnorna till större delen är hemma under en mycket lång period - förlorar de i yrkeskompetens och arbetsgivare får också svårare att rekrytera kompetent personal.
Hur vettigt samhällsekonomiskt är det att låta t ex en kvinna högskoleutbilda sig, kanske t o m doktorera, och sedan inte jobba på en si så där 7-8 år då hon är hemma med t ex 2 barn?? (Ex. fr bekantskapskrets i GB!!)
Utbildning är inte gratis och utnyttjas den inte är den riktigt dyr!
Nix, tror det är viktigt att papporna ökar sitt uttag av föräldradagarna. Som jag sagt tidigare så kräver jag inte millimeterrättvisa utan tycker att det isländska systemet funkar bra.
Skicka en kommentar