tisdag, oktober 27, 2009

Krigsförbrytare lämnar Sverige

Då har hon tydligen avtjänat sitt straff, Biljana Plavsic! Hon dömdes till elva års fängelse men släpps enligt svensk rättspraxis efter att ha avtjänat två tredjedelar av tiden - alltså efter att ha suttit i endast sex år! Och då är inte ens elva år en speciellt lång tid med tanke på de brott hon faktiskt har dömts för!

Jag delar till stor del idén om att en individ kan släppas i förtid - kanske pga gott uppförande eller något liknande. Dock med förbehållet att det endast ska tillämpas på vissa brottskategorier. Jag kan inte tycka att det är lämpligt att frige en dömd krigsförbrytare i förtid! Vi pratar inte om en oskyldig "Rödluvans mormor" utan om en hårdnackad nationalist och krigsförbrytare.

När får hennes offer upprättelse? När blir de frigivna?

Biljana Plavsic gjorde ett mycket medvetet och taktiskt val när hon önskade att få komma till Sverige och avtjäna straffet här. Andra europeiska länder har inte lika slapphänta och mjäkiga regler utan där hade hon mycket troligen fått sitta av hela tiden.

Riktigt intressant är det ju också att det är ett serbiskt regeringsplan som flyger hem henne till Serbien! Borde det inte vara så att den serbiska regeringen istället helt och hållet tar avstånd från henne och hennes gelikar. Med tanke på att general Mladic fortfarande håller sig gömd, och att det tog alldeles för många år innan Karadzic åkte fast, så borde Serbien se till att inte associeras med dömda krigsförbrytare eller med personer misstänkta för krigsförbrytelser.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

7 år i Svenska fängelse efter att dömts för folkmord, är inget straff. Det är en belöning.
Man skäms att vara svensk en sådan här skammens dag.

Ho borde dömts till 23 år för varje mord hon beordrade, minst 23 år.

Det hade gett henne sisådär 100,000 år i fängelse och fri efter ca 70,000 år.
Ett rättvist straff.

SKAMMENS Europa, ett hån mot hennes offer och ett hån mot demokratin.

/Nizze

Krikon sa...

Det var tur att hon kom undan med livet i behåll från Hinseberg där många är muslimer som hotat henne till livet.
Vi skattebetalare kan ju gädja oss åt att Serbien betalade planet till Belgrad. Tänk om alla mottagarländer gjorde detsamma.
Egypten,Afghanistan,Irak för att inte tala om Somalia som borde ha råd med tanke på alla sjörövarinkomster.

Vilket liv! sa...

Krikon:
Jag tror att det är rejält överdrivet - att hennes liv var i fara! Men det är iofs ett utmärkt skäl att föra fram om man vill bli frigiven!

Visst var det bra att det inte var Svenska regeringen som betalade resan tillbaka till Serbien - skulle vara ännu bättre om inte Serbiska regeringen gjort det heller!

Hon har både ekonomi och stödgrupp/vänner som hande kunnat pröjsa för en enkel biljett till Belgrad.