torsdag, oktober 29, 2009

Make Noise For Free Choice

Det är härligt att se hur flickorna åter har rätt att gå i skolan. Vi tar det för givet - de har fått kämpa för det. När den pakistanska regeringen släppte ifrån sig makten till talibanerna satte dessa stopp för skolundervisning för flickor/kvinnor. Men nu när talibanerna har drivits tillbaka har skolorna äntligen kunnat öppnas igen.

När jag gick i skolan hade min lärare en affisch på väggen där det stod - "Kunskap är Makt". Och visst stämmer det? Genom att inte ge kvinnorna någon utbildning eller sjukvård (för de får ju endast träffa kvinnlig sjukvårdspersonal) låter man helt cyniskt och grymt halva befolkning stå utanför samhällslivet. Kvinnorna blir ett slags icke-väsen.

Nu står ju de afghanska talibanerna i en klass för sig när det gäller kvinnoförtryck och kunskapsförakt. Men vi får inte heller glömma västvärldens talibaner - t ex den kristna högern i USA och vissa länder i Europa. Polen har, efter starka påtryckningar från Vatikanen, infört förbud mot abort. Irland likaså.

I Sydamerika har det varit flera fall av flickebarn som blivit gravida genom våldtäkt. I dessa fall har Katolska kyrkan då bannlyst flickan, hennes mamma som stöttade henne och läkaren som (trotsade Vatikanen) genomförde aborten. Gärningsmannen däremot fick syndernas förlåtelse!

Idag tar vi så mycket för givet - gör inte det! Du vet aldrig när dina rättigheter kan ifrågasättas. Stöd därför kampanjen Make Noise For Free Choice!

Kvinnors rättigheter = Mänskliga rättigheter


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: