torsdag, november 12, 2009

Dyr Konsekvens av sitt agerande

Det kommer att svida i grabbens plånbok den dagen han fyller 18 och fodringsägaren står och knackar på dörren. Den här killen tände eld på papper i en garderob - varpå hela huset blev brand- och rökskadat. Försäkringsbolaget stämde honom på kostnaden och vann i domstol!

Hemskt tycker kanske många. Men varför är det så hemskt att det blir en konsekvens av ett agerande? Visst, det är mycket pengar han kommer att få betala men vaddå? Det är den skyldige som får betala - inte försäkringsbolaget. Tänk om fler struliga ungdomar (och vuxna för den delen) redan i ett tidigt skede i livet hade fått lära sig att det alltid blir konsekvenser av ett agerande. Då kanske i alla fall några av dem hade fått sig en tankeställare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Yoyo Warjat sa...

mm jättebra. Han kan ju dela ut reklam och jobba på en burgarkedja för att betala tillbaka pengarna så är han skuldfri till pensionen. Eller så väljer han ett liv med svarta inkomster, vilket ökar risken för inslag av kriminalitet, sen gör han inbrott hos dig, blir påkommen och invalidiseras eller invalidiserar dig med enorma sjukvårdkostnader som följd.
Barn skall inte skuldsättas.

morbug sa...

Det finns en anledning till att barn inte döms som vuxna. De har inte förmåga att förstå de konsekvenser som kan ske. Och som föregående talare skriver så blir väl den troligaste följden av detta ett liv i brott eller svartjobb för att gömma undan pengar. De flesta barn gör dumheter, här hade han oturen att det fick allvarliga konsekvenser.

Vilket liv sa...

Det är en märklig syn: att alla vill försöka undkomma sina skulder och inte vilja göra rätt för sig. Att dessa skuldsatta individer per automatik skulle välja att inte skaffa sig jobb o utbildning - och istället välja ett liv i utanförskap med bl a svartjobb och kriminialitet. Trist människosyn du har!

En företagare som gör konkurs - oftast med stora skulder. Den personen försöker oftast göra allt denne kan för att komma på fötterna igen. Även om det kan mycket lång tid!

Däremot delar jag din åsikt att barn inte ska skuldsättas för att föräldrarna registerar bilar, företag i deras namn o sedan inte betalar räkningar. Men det är en helt annan sak! Det som är självförvållat - det får man också betala för.

Vilket liv sa...

Det kan finnas en anledning till det...poängen med ansvar för sina handlingar är att det sätter press på föräldrarna att faktiskt ta sitt föräldraansvar.

Att leka med eld och sätta eld på saker och ting är inte precis "ingenting att bry sig om" och inte heller bara ett "pojkstreck".

Det är klart att inte försäkringsbolaget ska betala en uppsåtlig skada orsakad av en person, eller hur? Om inte killen eller hans familj gör det så blir det du eller jag i form av höjda försäkringspremier. "There is no such thing as a free lunch" -alltid någon som betalar i slutändan.

Anders sa...

Ni som tycker det är rätt att döma barn bör nog inte skaffa några för ni förstår uppenbarligen inte hur de tänker. Barn gör dumma saker. De prövar gränser.

Naturligtvis ska föräldrar/samhället/skolan/ALLA hjälpa till och visa var gränser går och det är mycket alvarligt att "leka med eld" - men säg det barn som inte tänt en tändsticka i smyg (kanske i en garderob). Lyckligtvis upptäcker de flesta föräldrar detta i tid, eller så har vi alla tur och stickan slocknar, ... men ibland brinner något uppp - där både du och barnet kanske dör. Skrämmande. Men barn förstår inte orsak och verkan - det är därför de kallas barn.

Ni som tycker att barn skall skuldbeläggas resten av sina liv - hoppas ni växer upp.

Hemlige sa...

Det här öppnar ju t ex upp för att gravida kvinnor som får havandeskapsförgiftning, att stämma sitt ännu ofödda foster.

Vilket liv sa...

Anders:
Att helt och hållet skylla på att det är barn det handlar - om att konsekvens inte gäller dem är att göra dem världens största otjänst.

Om inte någon blir skadeståndsskyldig - vem ska då kompensera den som är utsatt?

T ex om ditt hus bränns ner av en 10-åring - försäkringsbolaget vägrar att betala ut med hänvisning till att det var barn som gjorde det - hur skulle det kännas om du fick stå för hela kostnaden själv.

Ok, då kanske det är dags att införa totalansvar för föräldrarna - att de är betalningsansvariga för sina barns handlingar tills de blir 18.

Anonym sa...

Jag trodde i min naivitet att hela meningen med försäkringbolag var att genom att flera betalade in en mindre summa kunde man dela på kostnaden om något uppstod. Inte att försäkringsbolaget sedan gick ut och försökte få in pengarna på annat håll och på så sätt slippa betala tillbaka. Lovar att han inte blivit stämd om hans föräldrar också är försäkrade genom Länsförsäkringar. Ruttet av Länsförsäkringar tycker jag.