Just sjukvårdsreformen (eller kanske frånvaron av en sådan) är en fråga som har gått i arv till varje ny president. Reagan var inte intresserad, Clinton gjorde ett försök (Hillary arbetade stenhårt för saken), Bush tyckte inte att det var så mycket att orda om - det var ju en fråga mellan företaget och den anställde. Att reformera Medicare och Medicaid var det inte tal om. Men nu har Barack Obama tagit tag i sjukvårdsförsäkringen och gjort den till vad den förtjänar att vara - en högt prioriterad fråga.
"Målet med reformen är att minska kostnaderna, ge försäkringsskydd åt runt
36 miljoner människor som saknar det i dag och hindra försäkringsbolagen från
att neka sjukförsäkring åt personer med olika diagnoser."
Förslaget är inte riktigt i hamn ännu - frågan är hur Obama ska lyckas övertala de demokrater som har valt samma linje som republikanerna - de är ändå hela 39 st. Politiskt sett vore det en fjäder i hatten för Obama om han kunde få demokraterna att enas i en sådan här viktigt fråga.
För mig som svensk och europé är frågan om en heltäckande sjukvårdsförsäkring så självklar. Jag tar för givet att alla i mitt land och i de flesta EU-länder har rätt till offentlig sjukvård vid behov. Ingen kan bli nekad sjukvård för att man inte är försäkrad. I USA är tänket annorlunda. Man utgår från att individen gör fria val - ett fritt val huruvida man önskar köpa sig möjligheten till att få sjukvård vid behov. Och detta är inget som staten ska lägga sig i. Men hur säkerställer man att alla, oavsett inkomst och anställning, får ta del av en sjukvårdsförsäkring?
"Medborgarna ska ha skyldighet att skaffa en sjukvårdsförsäkring och alla
företag utom de allra minsta ska tvingas erbjuda sjukvårdsförsäkring till sina
anställda. I förslaget finns också den hårt kritiserade regeringsstyrda
sjukvårdsförsäkringen, som ska konkurrera med privata bolag. Låginkomsttagare
ska få bidrag för att kunna köpa sjukvårdsförsäkring."
Det är här som "tvånget" kommer in. Nu pratar staten USA om att individen ska ha skyldighet att skaffa sjukvårdsförsäkring. Det måste för amerikanarna vara en politisk omvälvning att tänka i dessa banor i "land of the free".
Andra bloggar: Filosofigruppen Sherpa
Läs även andra bloggares åsikter om Barack Obama, USA, Demokrater, Sjukvårdsreform, Sjukvårdsförsäkring, Medicare, Mediaid, Politik, Ekonomi, Samälle, Sjukvård
3 kommentarer:
One step forward for Obama and Pelosi- 2 steps back for middle class working americans. Instead of keeping the excellent care that is offered in USA and working to bring in everybody into the system is Obama care creating 2 levels of care. One level for the the very rich and the very politically powerful. Another level for most americans.
A preview of Obama care. Swineflue vaccine to the 3 bailout banks Stearn, Chase and City before it reached hospitals.
Just because you on paper cover everybody doesn't need that they are going to get good healthcare.
Medicare fee to doctors will decrease with 20 %. Bear in mind that many doctors now till not accept
medicare fees.
So from getting care from a specialist will everybody be garantied to see a nurses aide?
The least common denominator of care.
Tack för den intressanta informationen. Det finns alltid fler än ett perspektiv i den här stora och viktiga frågan.
De flesta I Sverige vet uppenbarligen inte vad det hela handlar om, och valjer att svalja Michael Moores och svensk medias bild av den amerikanska sjukvarden. Sjalvklart ser ni detta som nagonting positivt da. Tro mig, det ar det inte, det skulle ni forsta om ni forstod vad alternativet till sjukvardskommunism faktiskt ar.
Skicka en kommentar