Det gör det faktiskt. Det krävs en rejäl skopa mod för att stå upp för en delad föräldraförsäkring. Så fort den här frågan börjar dryftas så kommer de s.k individualisterna och skriker i samlad kör hur hemskt det är att staten ska lägga sig i hur man fördelar föräldradagarna. Rent ut sagt kvalificerat skitsnack!
Jag är så innerligen trött på diskrimineringen mot kvinnor (och givetvis män) som halkar efter i löneutveckling, inte får de tjänster de söker till osv. - allt med motiveringen "du har ju varit borta länge" eller "du kan inte få jobba med det här för du jobbar ju deltid" osv. osv. Listan kan säkert göras längre.
Vår familj bestämde oss redan innan vi fick barn att vi skulle dela på föräldraledigheten. För oss var det ett glasklart val - vi är båda barnets föräldrar och vi ville båda ha så mycket tid med Bebben som vi kunde. Alltså delade vi - båda gångerna. Nu när ungarna går på förskola jobbar vi också båda två deltid. För oss känns det också viktigt att vara goda förebilder för våra barn - att visa på att det är båda föräldrarna som har gemensamt ansvar för familjen. Kan låta högtravande men vi står för det. Ett medevetet informerat val från från vår sida.
En hel del kvinnor säger sig vilja vara hemma med barnen länge- om det är av helt fri vilja eller om det beror på att partnern säger sig inte vilja eller "kunna" låter jag vara osagt. Har en hel del expempel på familjer där kvinnan talar varmt för att vara hemma så länge hon bara kan men efter lite diskussioner kryper det fram att det egentligen är för att maken inte alls vill vara hemma - tycker det är tråkigt. Det kommer också fram att hon är lite orolig för hur det blir när hon kommer tillbaka till jobbet - har hon sin tjänst kvar, vilken lön kommer hon att få. Men de här sakerna är så lätt att att förpassa längst bak i minnet - tills verkligheten knackar på dörren och kallduschen sätts på.
Om fler pappor kräver och tar sin del av föräldraledigheten blir detta något mer naturligt för arbetsgivarna. Att det är lika stor "risk" att anställa en man som en kvinna när det kommer till föräldraledighet. Jag känner till arbetsgivare som inte har anställt kompetenta kvinnor med motiveringen att de inte har råd att förlora deras kompetens under tiden de är föräldralediga. (Just det här företaget åkte på en dubbelnit - de anställde två män som båda valde att vara föräldralediga under en mycket lång tid. 2-0 till familjen!).
Det handlar egentligen inte bara om föräldraförsäkringen i sig. Det handlar också om strukturer i samhället. Strukturer som säger att det är ok att indirekt diskriminera småbarnsmammor genom lägre löneökningar, sämre arbetsuppgifter osv. Det här är något som sker dagligen och som är väldigt svårt att komma åt. Det "sitter i väggarna". Därför är det inte en dag försent med en annorlunda utformad föräldraförsäkring.
Läs även andra bloggares åsikter om Föräldraförsäkring, Barn, Familj, Föräldraskap, Jobb, Kvinna, Jämställdhet, Arbete, Politik, Samhälle, Ekonomi, Mamma, Pappa
3 kommentarer:
Avskaffa föräldraförsäkringen helt och hållet. Sänk skatten istället. Då får varje familj mer pengar över och kan själva välja hur de vill ta hand om sina barn.
Bra skrivet, så in i helvete bra skrivet. Ursäkta svordomen men den måste vara med för att verkligen poängtera hur rätt du har.
Medborgare X: Som amerikanarna har gjort? Med resultatet att det i stort sett blir omöjligt att kombinera familj och karriär. Samhället blir förlorare - för att inte nämna familjerna som man sviker.
Italien är ett annat exempel - dålig föräldraförsäkring och dålig barnomsorg gör att nativiteten är bland den lägsta i Europa. Även där väljer kvinnorna att avstå från barn eftersom de inte kan återgå till yrkeslivet på många år.
Skicka en kommentar