fredag, november 06, 2009

Rätt för en - fel för många?

Enmansutredare. Visst låter det tjusigt? Låter riktigt exklusivt. Men hur bra är det egentligen? Anna Hedborg, tidigare chef för Försäkringskassan, har haft i uppdrag att se hur man kan få långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Det är i och för sig inte det lättaste uppdraget - bör man inte då tillsätta en bredare utredning som täcker in flera olika perspektiv i frågan?

Anna har nu bl a kommit fram till att folk helt enkelt ska skola om sig! Yes, kan man inte jobba som t ex undersköterska så ska man se till att skola om sig till ett yrke där man bedöms ha arbetsförmåga till. Hon tar sig själv som ett exempel "Nästan alla människor, även sjuka, kan arbeta om de hittar sin miljö och sina uppgifter, säger Anna Hedborg och konstaterar att hon själv har tur som är generaldirektör eftersom det är ett arbete som går att sköta trots att hon har höftproblem". Ja, vad säger man om en sån jämförelse? I´m speechless!

Problemet är inte att skola om sig. Har man varit sjukskriven länge och inte har möjlighet att återgå till sitt tidigare yrke så inser nog de flesta människor att byte av yrkesbana är nödvändigt. Den stora frågan är istället hur en sådan omskolning ska beskostas. Vem betalar kalaset? Det handlar alltså om ekonomi - har du varit sjukskriven under en längre tid är inte ekonomin på topp. Man har så att man klarar sig - det går jämnt upp. Om man då ska börja plugga med studiemedel (om man nu beviljas det vill säga) så blir det ännu mindre pengar i plånboken. Hur ser Anna Hedborg på den här frågan?

"Om den tidigare arbetsgivaren inte kan få fram anpassade arbetsuppgifter åt den sjukskrivna efter 180 dagar föreslår Anna Hedborg att ett särskilt program sätts in för att stötta i omställningen till ett nytt arbete. Det ska skapas genom att det samarbete som redan finns mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan omvandlas till ett permanent arbetsmarknadsprogram"

Hm, det berömda samarbetet mellan AF och FK. Kärt barn har många namn: Faros, Samanda, Rehabiliteringssamverkan etc. Men det svarar ändå inte på frågan om vem som stöttar upp vid omskolning och vägledning.

Frågan handlar som sagt inte helt och hållet bara om att skola om sig - men hur vet man vad man vill bli? Det handlar också om kvalificerad vägledning. Är det något som arbetsförmedlingen ska erbjuda eller är det till och med så att kommunernas studievägledare ska vara med på ett hörn? I en sån här fråga behövs ett bredare perspektiv och individuella lösningar. Än så länge har ingetdera levererats!

Redigering: Hittade Gunnar Axéns inlägg i frågan. Intressant och tjusig läsning där teorin inte riktigt stämmer med pratiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

milan (blues) sa...

Fru generaldirektör - vad är det för yrke och vilken skola ska man läsa på för att bli en sån "höjdare"? bara en i raden av massa idiotiska förslag som gör att läget blir ännu sämre. Om folk har varit långtidssjukskrivna i tex. sju år - har de fortfarande kvar sitt gamla jobb? Är man sjuk så länge - det måste väl finnas nån allvarlig sjukdom som är orsaken till sjukskrivningen och , i så fall, hur klarar man då en kanske långvarig utbildning och på vilket sätt och under vilka omständigheter? Plus den ekonomiska sidan - skall man ta CSN-lån igen, vem ska bekosta det mm. Enkelt är det inte - dessutom i såna svåra tider - vem garanterar att det finns det jobbet man utbildar sig till och vilka garantier finns att man inte, under omskolningstiden, inte blir sjuk igen?

Vilket liv sa...

milan (blues):
Det finns endast teoretiska svar på dina högst rimliga frågor. Hur det ser ut i praktiken vet de flesta - det fungerar inte.
Det är klart att folk kommer att "falla mellan stolarna"!

lindathepoet sa...

Jag har svår höftledsartros och ska opereras på onsdag nästa vecka innan jul, jag ser mig som solklart kvalificerad till att ha Anna Hedborgs jobb då, för inte nog med att jag har höftproblem, jag är dessutom väldigt allmänbildad, kulturell, förnuftig och klarsynt. Så jag borde ju verkligen vara generaldirektör!