lördag, november 07, 2009

Kusin Vitamin

Debatten känns igen sen tidigare - risken för autism bland somaliska barn är betydlig högre än för andra barn. Forskarna menar bl a att kosten kan spela in och betonar vikten av att äta rätt under graviditeten. "Rapporten påpekar vikten av sol och att äta en kost som innehåller D-vitamin, som fet fisk, ägg, mjölk och smör."

En annan teori är att "Kopplingen till den somaliska gruppen skulle då vara att människor med mörk hy har svårare att bilda D-vitamin från solljuset. De betydligt färre soltimmarna i Sverige skulle då kunna med- föra att somaliska kvinnor i Sverige är extra utsatta för risken att få låga D-vitaminnivåer."
"Solljus är den viktigaste källan till D-vitamin som bildas i huden. Också viss kost som fet fisk bidrar. D-vitamin har också lanserats som inblandad i flera sjukdomar, bland annat benskörhet, hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Budskapet om D-vitamin kolliderar delvis med hälso- råden att inte sola för mycket för att undvika hudcancer."
Med bakgrund av denna medicinska forskning kan jag då inte låta bli att stillsamt undra hur hälsosamt det då är för kvinnorna att bära heltäckande kläder där de endast tillåts visa ansiktet???

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Utan att vara någon specialist på området med min fattiga allmänbildning, ställer jag frågan?

Kan det vara inavelsgenen som spökar?? utan att leka CSI om kost och vitaminer.

Patello sa...

Ja men så länge de äter rätt så är det inte något större problem med kläderna ur ett hälsoperspektiv.

Vilket liv! sa...

Enligt forskningsrapporten finns det inget som tyder på det. Kost är en mkt viktig del i det hela.
Klädkoden var min reflektion då den blockerar bort en oerhört stor del av solljuset under hela året.

Patello sa...

Japp, men jag tror att det finns större problem med dessa kläder än rent hälsomässigt =) ser jädrigt varmt ut att ha på sig dem på sommaren...

Vilket liv! sa...

Patello:
En tanke - hur stor del spelar kosten in kontra solljuset?

Milsvid skillnad på Somalia och Sverige när det gäller antal timmar per dygn det är solljus.

Vilket liv! sa...

Patello:
Ha, ha, säkert en vane sak det också.
Tänker t ex på min farmor i Istrien som jobbade i brännande solsken bland vindruvorna - klädd i helsvart! (och hon var inte änka :-)).

Patello sa...

Vilket liv:
Den vitamin som bildas i huden, D3, är exakt samma som den som man får i sig via kosten.

Jag skulle förövrigt gissa på att det inte är soltimmarna som spelar störst roll. D-vitamin bildas framförallt när UV-strålning träffar huden. UV-strålningen är som högst vid ekvatorn och det är största skillnaden mellan Sverige och Somalia.

Källa: http://www.who.int/ceh/publications/en/map19b.jpg
(WHO)

Vilket liv! sa...

Patello:

Kanske en kombination av att visa mera hud och god kost är en bra balansgång?!

Vet med mig att jag för något år sedan läste en artikel om att även kvinnor i Saudiarabien hade problem med D-vitaminbrist.Kommer ihåg att det var en intressant läsning.

Lars Jönsson sa...

Den klassiska anledningen är kusinäktenskap.

Vilket liv! sa...

Lars Jönsson:
Giftemål mellan nära släktingar är aldrig speciellt lämpligt....

Mikey sa...

hur kan detta vara en nyhet i svd när det iallafall är minst 2 år sedan jag först fick höra talas om detta i ngn annan tidning, tror det var metro....

då var det enkelt löst, de skulle få ad-droppar...

Anonym sa...

Hur många svenskar visar annat än ansiktet i november?

NikTorn sa...

Kusin vitamin är en passande rubrik eftersom det med stor sannolikhet handlar om inavel genom kusingifte inom den muslimska kulturen. Väljer man att mörka detta så är det på gränsen till ondska. Barnens bästa går före eventuella kränkningar mot islam som man vill undvika genom att skylla på solljusbrist.

Uffe sa...

Som ingift i en underbar Somalisk familj kan jag meddela att det där med kusingiftermål inte är vanligt förekommande bland Somalier, jag vet igen i min frus omfattade släkt som är gift med en kusin, så den tesen kan strykas direkt.

En stor källa till D-Vitamin är enligt artikeln Ägg, något som är stapelvara i Somalisk kost.

Jag blir alltid lika trött på dessa socialstyrelse förståsigpåare som uttalar sig utan att ens känna till ett iota av hur dessa människor lever.

GM sa...

Like bra posta här med. ;)

D-vitamin brist bl.a. kan vara förklaringen på många dåliga saker i vårat samhälle, Allt från autism till cancer och även svininfluensan.

Vanligtvis får man i sig D-vitamin via solen, på vinterhalvåret däremot har vi svårare här uppe i norr vilket gör det svårt för människor att bo här. Dock hände det en mutation bland befolkning 10 000 år sedan, som gjorde att vi tålde mjölksocker i vuxen ålder detta gjorde att vi skapade ett liv baserat runt mejeriprodukter och boskap. De som drack mjölk fick 10 gånger så många avkommor som de som inte gjorde det. Nu har vi på senare tid börjar frångå dessa priniper i vårat moderna samhälle. Läskedryck istället för mjölk.

Våran bleka hud är rena solceller i detta sammanhang. En mörkhyad behöver ca 15 gånger mer sol än vad en ljushyad behöver. Därför är det extra viktigt att de får sol. Men bär man heltäckande klädsel på sommaren får man D-vitamin underskott redan där, när vi andra bygger upp ett lager av D-vitamin. Och det blir inte bättre av att de knappt får någon sol alls i vinter.

Kan poängtera att i muslimska länder är det allmänt känt bland läkare med fenomenet D-vitaminbrist och heltäckande klädsel.

Lösningen: D-vitmin tillskott.

Kan också tillägga att Mörkhyade mödrar I USA är överrepresenterade bland komplikationer i samband med svininfluensan.

Vilket liv! sa...

Det verkar som om lösningar på det mesta stavas D-vitamin! Och som någon skrev - om man har tillgång till AD-droppar minimeras risken för "allehanda sjukdomar".

Då hoppas jag att vårdcentraler och andra sjukhusinrättningar får den här informationen så att de kan börja ge riktad information till de grupper som berörs.