fredag, november 06, 2009

Rätta ragget

Arbetsförmedlingen duger inte som den är. Nu har det t ex tillkommit externa kompletterande aktörer såväl som externa jobbcoacher i jakten på att minska arbetslösheten. Frågan är bara hur bra dessa aktörer är kvalitativt sett. Arbetsförmedlingen gör tydligen regelbundet kontroller på hur väl saker och ting fungerar och det har visat sig att ett antal jobbcoacher inte uppfyller kvalitetskravet - får därför inga förlängda avtal.

Just externa jobbcoacher är ett intressant fenomen. Coachföretagen står ibland utanför arbetsförmedlingarna och delar ut sina visitkort och lovar högt och lågt att ordna jobb till dessa godtrogna arbetslösa som väljer just dem. Värsta raggningsstilen alltså! Hur seriöst är det här när vissa av dessa företag inte ens har egna lokaler att träffa kunder i?

Det verkar som om arbetslösheten är en mycket fri marknad att exploatera. Det är en huggsexa om att bli en samarbetspartner/extern jobbcoach/kompletterande aktör till arbetsförmedlingen för affären kan bli riktigt lukrativ. Och återigen - hur bra är egentligen kvalitén?

Vissa av dessa samarbetsparners med avtal som innebär att de har kunder för en längre period träffar endast kunderna 1till 2 gånger per vecka. Nån enstaka timme per gång. Kan ju inte påstå att jag gör vågen direkt. Självklart har även Arbetsförmedlingen sina fläckar - visst behövs en omstrukturering av verksamheten - men de har ändå bättre resultat än sina externa partners. Nåja, det här kanske inte är så mycket att orda om - det viktigaste är ju ändå att folk får jobb - mindre viktigt vem som hjälper till med det.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Hasse sa...

Idén med jobbcoach är inte fel, däremot är ersättningen alldeles för låg för att jobbcoachen skall kunna göra ett bra jobb.

2009-08-19 Arbetsförmedlingen har anlitat fler än 1000 privata jobbcoacher för att hjälpa de arbetslösa till ett nytt jobb. De erbjuder bara 7.000:- per uppdrag + 2.000:- om jobb erhållits inom 3 månader. Arvodet blir tyvärr för magert för de som vill kunna utföra ett professionellt jobb. Annars är det rätt tänkt att anlita privata konsulter för att utöka kapaciteten.

2009-10-15 lämnade SVT rapport om omställningen i regeringens regi med de nya oerfarna och underbetalda jobbcoacherna. Resultatet väntat - under 2% har fått jobb, ingen av de tillfrågade är nöjda! Det var väntat utfall eftersom proffsen vet att den låga ersättningen inte kan ge positivt resultat. MKB måste debitera 58.000:- och historiskt, för fler än 500 deltagare, har 60 % fått nytt jobb inom 12 veckor och över 90 % inom 6 månader. De med garanti Outplacement för 98.000:- har alla 100% fått jobb inom 12 månader.
/Hasse, 20år som jobbcoach www.mkb.se

Vilket liv sa...

Instämmer helt i ditt resonemang. Det säger sig självt att låta så många aktörer, över 900 st, vara med och dela på kakan - f´låt de arbetslösa - så finns det ingen jobbcoach som kan göra ett professionellt jobb. Tidsperioden på max 2 mån är också i kortaste laget.

Det är det som är problemet med arbetsmarknadspolitiken - det finns ingen quick fix som politikerna tycks tro!

Det är långsiktighet som gäller - det ger resultat. Låt kompletterande aktörer och jobbcoacher få längre avtal så hinner de få proffsig personal och bra kontakter för att kunna coacha arbetslösa mot nya jobb.