fredag, april 16, 2010

Det ska vara ETT - inte två!

Befolkningsbegränsning i all ära. Men till vilket pris? Kina är ju i bästa fall inte känt för att vara särskilt demokratiskt - det är ju faktiskt ett utav världens sista kommunistiska diktaturstater. Och det visar sig också särskilt i frågan om hur många barn varje familj får ha.

Den kinesiska staten har drivit ettbarnspolitiken i många år och man tillåter inte familjer att ha fler barn än just ett.
"Vissa undantag görs dock för landsbygden, etniska minoriteter och en del andra grupper."

Dessa undantag är som synes dock få. De som väljer att skaffa fler än ett barn kan förvänta sig dryga böter och ibland även fängelsestraff. Familjerna kommer inte att få gratis sjukvård eller skolgång för det andra barnet utan kommer att stå för allt detta själv. Detta gör ju att till syvende och sist är det helt enkelt en ekonomisk fråga om man har råd att inte följa det som staten har bestämt - nämligen att varje familj endast får ha ett barn.

Nu har familjeplaneringsmyndigheten dragit igång en kampanj eller ska man säga att de har tagit i med hårdhandskarna för att verkligen understryka vikten av ettbarnspolitiken. De har nämligen gripit ett stort antal människor som vägrar att låta sig steriliseras.
"/... familjeplaneringsansvariga i staden Puning i provinsen Guangdong gripit över 1 300 personer och håller dem inlåsta i olika myndighetsbyggnader. Där undervisas de om de regler som gäller för familjestorlek."

Med andra ord är det dags för omskolning och indoktrinering.

Det är fruktansvärt att människor inte själva får bestämma över sina egna kroppar och över hur många barn de väljer att skaffa. Att tvinga någon att avbryta en graviditet eller att tvinga någon att fortsätta en graviditet är lika illa båda delarna. Det handlar fundamentalt om individens rätt till sin egen kropp och till sin egen självbestämmanderätt. Politiska diktaturer och religiösa fundamentalister är ofta mer lika i sina vanföreställningar om sin egen överlägsenhet än vad de vill låta göra gällande. Ingendera hör hemma i en modern och demokratisk värld. Det kommer att ta tid men jag är övertygad om att de likt dinosaurierna kommer att utrotas och försvinna då de inte har förmågan att utvecklas i takt med tiden.

Lästips:

Röd åklagare : en kvinnas berättelse om brott, makt och korruption i Kina

"1985 antas Xiao som åklagarnotarie i en stad på den kinesiska landbygden. Hon är då endast arton år gammal. Platsen vid åklagarämbetet innebär att Xiao ska genomgå utbildning samtidigt som hon deltar i arbetet vid myndigheten.

Det Kina Xiao tjänar är ett hårt och kompromisslöst land. Dödsstraff är den givna utgången för någon som åtalas för mord. Men åklagarna själva måste också vara på sin vakt och riskerar hela tiden att komma på kant med samhället och maktapparaten.

I Röd åklagare berättar Xiao öppet om sin tid vid åklagarämbetet och de fall hon hade hand om. Här ges en skakande skildring av den kinesiska byråkratin inifrån och en insyn i en annars sluten värld. Man häpnar över de förhållanden som skildras och hur de kan förekomma i modern tid. Då Xiao i början av sin karriär mest fick ägna sig åt våldtäkts- och otuktsmål får vi också en intressant och skrämmande beskrivning av kvinnornas situation."


Läs även andra bloggares åsikter om , Kommunism, , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är föga förvånad. Det har varit såhär ett bra tag. Hemskt ja...
http://www.ips.fi/koulut/199748/6.htm

Vilket liv! sa...

Sofi:
Det är bra att strålkastarljuset ännu en gång visar på hur omänsklig en sådan här politik är. Din länk var intressant att läsa - usch, vilken människosyn de har!

Anonym sa...

Har du sett befolkningsökningen senaste 200åren? Dessutom är barn den största miljöboven men det vågar ingen säga högt.

Kina kommer vara hjältar om 50 år när vi är 10ggr fler och 1/3 har rent vatten/mat.

Carl K sa...

Överbefolkningen är egentligen det enda miljöproblemet. Alla andra miljöproblem orsakas av överbefolkningen. Att inte föröka sig så mycket är den lindrigaste metoden att minska överbefolkningen. Men när kineserna gör det så tycker folk att de är omänskliga. Så hur ska problemet lösas?

Jonas_ sa...

Jag tycker att det är vettigt att ha en politik som syftar till att stabilisera folkmängden. Jag anser att ett av de största problemen i världen är att människor föder för många barn, särskilt i fattiga områden, vilket gör att ekonomi, utbildning, barnomsorg, sjukvård m.m aldrig hinner ikapp befolkningsmängden. Det gör att det alltid kommer att finnas fattiga människor och att det är omöjligt att upprätthålla välfärdssystemet. Endast genom att stabilisera barnafödandet kan välfärden upprätthållas.

Kinas "lösning på problemet" är måhända omänsklig. Ofta löses "problemet" automatiskt om samhället övergår till ett "kunskaps och välfärdssamhälle", som i de industrialiserade delarna av världen.

Anonym sa...

Jag tycker det är bra att det inte daltas med folk i överbefolkade länder utan att man har tydliga regler och åtgärder för att lösa problemen. Om man börjar backa för några få så ser andra det som en chans att också bryta mot lagen. Lagen är som bekant grunden i alla fungerande stater och den anpassar man efter rådande omständigheter (i detta fall överbefolkning)!

mvh
Per

Vilket liv! sa...

En kraftig befolkningsökning är ett problem - det kan man inte förneka. Det finns dock olika sätt att närma sig det här. Den kinesiska vägen men våld och förtryck eller den upplysta vägen där kunskap och bra utbildning för varje individ är betydligt mer demokratisk och mänsklig.

Det finns studier och forskning som visar att om kvinnornas utbildningsnivå ökar så minskar också antalet barn i familjerna. Där kvinnorna har hand om familjernas ekonomi så minskar barnadödligheten och familjernas välstånd ökar.

Anonym sa...

Förstår inte varför folk tror att föröka sig så mycket man bara vill är en mänsklig rättighet? Det handlar om siffor, vi kan inte bli hur många som helst. Vad ger dig rättigheten att skaffa 10 barn?

När jag ser kommentarer om att "bestämma över sin egen kropp" fär att rättfärdiga kopulation som kaniner blir jag mörkrädd.