torsdag, april 01, 2010

Godis åt folket


Förmyndartänket har slagit till igen! Nu är det några ljushuvuden som vill beskatta socker - godis och andra (o)nyttigheter. Man vill spela moraliska hjältar eller räddare av den svenska folkhälsan eftersom svenska folket själva inte verka vilja eller kanske inse att det inte är nyttigt att äta 17 kg godis per person per år. Vi leder med andra ord godisligan i Europa. Och det går ju inte för sig, eller hur?

Men stopp ett tag! Det man egentligen säger är att svenskarna och då i synnerhet svenska föräldrar inte är kapabla att ta hand om sina barn. Att man inte förmår att ge dem sunda matvanor och för den delen också sunda godis- och sötvanor. För det är ju här det hela går så himla fel. Att föräldrarna inte sätter gränser för när och hur ofta ungarna får äta godis. Det räcker helt klart att kika runt i bekantskapskretsen för att se hur olika man hanterar den här frågan. Vissa familjer serverar läsk till maten flera gånger i veckan medan andra bara har det hemma vid t ex högtider.

Men självklart kvarstår frågan om hur man gör med de familjer som inte följer Bullerby-normen. Ska BVC få en informationsskyldighet om hälsosammaa matvanor, eller ska man lägga det på skolan, eller till och med på arbetsgivarna? Eller ska man ladda för fullt på en gång och kalla in socialtjänsten med hänvisning till att föräldrarna inte ser till barnets bästa?

Hm, om jag grunnar riktigt länge på de olika alternativen så framstår socialtjänsten som det enklaste - de används ju redan idag som någon slags slasktratt och kan ju då lika gärna ta det här också, eller hur? Och dessutom har ju i alla fall myndigheterna redan anmälningsplikt till just socialen.

NEEEJ, stopp och belägg! Som alltid i Sverige när saker och ting inte riktigt är som det borde vara i Bullerbyn så slår moralpaniken till i högsta fart! Frågan är om vill har ett sådant här samhälle där godsaker ska straffbeskattas bara för att vissa människor i det här landet inte kan hantera saker och ting i lagom mängder.

Jag tror istället att det är dags för Sverige att tagga ner. Att börja leva här och nu och faktiskt njuta av livet och inte bara se allt det farliga omkring oss. Det kanske till och med kan minska depressionerna i detta kalla och ibland oerhört stela land där livsglädjen inte alltid får komma till tals.

Idag är det godis, läsk och annat sött som står i skottgluggen. Men vet vad som hamnar under luppen härnäst?!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: